Opis

Priprava:

1.       Pečico segrejemo na 220 °C.

2.       V veliko globoko posodo vlijemo vodo in v njej raztopimo sol. V slanico damo gobe in jo pokrijemo z drugo posodo, da so gobe povsem potopljene. Pustimo deset minut.

3.       Medtem dve čebuli narežemo na četrtine in četrtine ločimo na listke. Preostalo čebulo dobro nasekljamo.

 

4.       Gobe dobro odcedimo in jih popivnamo s papirnato brisačo. Osušimo posodo in vanjo vrnemo gobe ter dodamo oljčno olje. Pražimo 15 minut, nato vmešamo še listke čebule in pražimo še 15 minut, dokler niso čebula in gobe zato zapečene.

5.       Medtem v veliki ponvi nad srednjih ognjem stopimo maslo. Dodamo drobno nasekljano čebulo in jo pražimo pet ali šest minut, da se zmehča. Prilijemo vino in pustimo vreti tako dolgo, da skoraj izhlapi. Dodamo špinačo in večino čilija ter pražimo šest do sedem minut, dokler se špinača ne odtali in večina tekočine povre. Vmešamo smetano in solimo po okusu, nato vse damo v pekač, velik okrog 27 x 20 cm.

6.       Veliko skledo s slano vodo damo na močen ogenj in pustimo, da zavre. Cvetači odstranimo zunanje zelene liste. Nežne notranje liste lahko uporabimo za solato, zunanje pa zavržemo. Cvetačo pustimo v glavi in jo od vrha navzdol narežemo na pet milimetrov debele rezine. Nekaj prerezanih cvetkov bo odpadlo, vendar bomo vse uporabili. Rezine cvetače previdno damo v vrelo vodo in jih blanširamo minuto, nato jih odcedimo v cedilu.

7.       Žar močno segrejemo.  Nekaj zelišč prihranimo za okras. Preostala premešamo z limoninim sokom in z mešanico prelijemo gobe. Z gobami prekrijemo špinačo in špinačo potresemo s koščki cvetače. Po vrhu zložimo blanširano cvetačo in jo potresemo z naribanim sirom. Pod žarom pečemo 5 do 10 minut, dokler jed ne cvrči in se zlato zapeče. Potresemo s preostalim čilijem in začimbami. Takoj postrežemo.


Priprava:

1.       Pečico segrejemo na 220 °C.

2.       V veliko globoko posodo vlijemo vodo in v njej raztopimo sol. V slanico damo gobe in jo pokrijemo z drugo posodo, da so gobe povsem potopljene. Pustimo deset minut.

3.       Medtem dve čebuli narežemo na četrtine in četrtine ločimo na listke. Preostalo čebulo dobro nasekljamo.

 

4.       Gobe dobro odcedimo in jih popivnamo s papirnato brisačo. Osušimo posodo in vanjo vrnemo gobe ter dodamo oljčno olje. Pražimo 15 minut, nato vmešamo še listke čebule in pražimo še 15 minut, dokler niso čebula in gobe zato zapečene.

5.       Medtem v veliki ponvi nad srednjih ognjem stopimo maslo. Dodamo drobno nasekljano čebulo in jo pražimo pet ali šest minut, da se zmehča. Prilijemo vino in pustimo vreti tako dolgo, da skoraj izhlapi. Dodamo špinačo in večino čilija ter pražimo šest do sedem minut, dokler se špinača ne odtali in večina tekočine povre. Vmešamo smetano in solimo po okusu, nato vse damo v pekač, velik okrog 27 x 20 cm.

6.       Veliko skledo s slano vodo damo na močen ogenj in pustimo, da zavre. Cvetači odstranimo zunanje zelene liste. Nežne notranje liste lahko uporabimo za solato, zunanje pa zavržemo. Cvetačo pustimo v glavi in jo od vrha navzdol narežemo na pet milimetrov debele rezine. Nekaj prerezanih cvetkov bo odpadlo, vendar bomo vse uporabili. Rezine cvetače previdno damo v vrelo vodo in jih blanširamo minuto, nato jih odcedimo v cedilu.

7.       Žar močno segrejemo.  Nekaj zelišč prihranimo za okras. Preostala premešamo z limoninim sokom in z mešanico prelijemo gobe. Z gobami prekrijemo špinačo in špinačo potresemo s koščki cvetače. Po vrhu zložimo blanširano cvetačo in jo potresemo z naribanim sirom. Pod žarom pečemo 5 do 10 minut, dokler jed ne cvrči in se zlato zapeče. Potresemo s preostalim čilijem in začimbami. Takoj postrežemo.

sestavine

Sestavine:

  • 50 g soli
  • 1.25 l vode sobne temperature
  • 800 g svežih gob šitake (ali mešanica ostrigarjev
  • šitak in rjavih šampinjonov)
  • postrgamo nečistoče
  • 3 čebule
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 40 g masla
  • 100 ml suhega belega vina
  • 400 g zamrznjene nasekljane špinače
  • 1 rdeči čili s semeni in drobno nasekljan
  • 80 ml creme fraiche ali kisle smetane
  • sol po okusu
  • 1 majhna cvetača (okrog 450 g)
  • prgišče vejic kopra
  • drobno nasekljanih
  • prgišče listkov mete
  • drobno nasekljanih
  • 0.5 limone
  • izcedimo sok
  • 100 g naribanega zrelega čedarja ali parmezana

Sorodni recepti