Opis

Priprava

Riž damo v posodo, prelijemo z dovolj vrele vode, da ga pokrije, in pustimo počivati 20 minut.

Jajčevce olupimo, jih narežemo na štiri kose po dolžini in vsako rezino razrežemo na tri kose. Za praženje jajčevcev ponev postavimo na ogenj, dodamo oljčno olje (ne preveč) in ga segrejemo. Ko je olje dovolj vroče, jajčevce popražimo z obeh strani. Pražene jajčevce damo na krožnik, na katerega smo položili kuhinjske serviete in odstranimo višek olja.

Na ogenj damo drugo posodo, dodamo meso, narezano na kocke, in ga popečemo z vseh strani. Ko je meso pečeno, ga prelijemo z dvema kozarcema mesne jušne osnove, pokrijemo in pustimo kuhati, dokler se meso ne zmehča.

Paradižnik narežemo na okrogle rezine in jih popražimo v ponvi, v kateri smo prej pražili jajčevce. Ko jih pražimo, zmanjšamo ogenj, sicer bo voda v paradižnikih povzročila pretirano brizganje olja. Paradižnik solimo. Popražen paradižnik damo na krožnik. Paradižnik ne vpije toliko olja kot jajčevci, zato jih ni treba odcediti.

Namočeni riž precedimo in ga nekajkrat dobro splaknemo pod tekočo vodo. Ponev, v kateri smo pražili paradižnik, damo na šibek ogenj in v tem olju dobro prepražimo riž. Zdaj dodamo sol.

Na štedilnik damo globok lonec z ozkim dnom, ki se širi proti vrhu, prižgemo ogenj in kuhano meso razporedimo po dnu lonca. Po vrhu razporedimo pražen paradižnik, po paradižniku pa razporedimo jajčevce. Po jajčevcih razporedimo pražen riž in dobro pritisnemo.

Na koncu vse prelijemo z mesno jušno osnovo, da za en prst prekriva vse sestavine, pokrijemo in pustimo kuhati. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo okrog 20 minut, dokler se riž ne zmehča in vpije tekočine. Ko riž vpije tekočino, ugasnemo ogenj, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati okrog 20 minut.

Ko je jed pripravljena, lonec pokrijemo z velikim krožnikom in lonec s hitrim in previdnim gibom obrnemo. Lonec počasi ločimo od krožnika.

Na štedilnik damo manjši lonec in v njem stopimo maslo. Pinjole popražimo v stopljenem maslu, dokler rahlo ne pozlatijo. Makube prelijemo z maslom s pinjolami in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 2 kozarca riža baldo
  • 2 jajčevca
  • oljčno olje
  • 500 g mesa
  • narezanega na kocke (teletina ali jagnjetina)
  • 2 raci
  • sol
  • mesna jušna osnova (za kuhanje riža)
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica pinjol

Sorodni recepti