Kiš s porom in panceto

Kiš s porom in panceto

Opis

Priprava:

1. Najprej pripravimo testo. Moko in sol presejemo v skledo. S prsti razdrobimo maslo v moko. Mešanico večkrat dvignemo in spustimo v skledo, da ostane rahla in zračna. Ko spominja na krušne drobtine, vmešamo dve do tri žlice hladne vode. Testo stisnemo v kepo in ga nežno pregnetemo na pomokani delovni površini, dokler ne dobimo gladke kepe. Zavijemo jo v plastično folijo in damo v hladilnik za 20 minut.

2. Pečico segrejemo na 200 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 6. Model za pite s premerom 25 cm in snemljivim dnom namastimo.

3. Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo na 3 mm debelo. Z njim obložimo pripravljen model. Ob robovih odstranimo odvečno testo. Pustimo, da nekaj testa visi čez rob. Nato dno testa večkrat prebodemo z vilicami. Damo v hladilnik za deset minut.

4. Hladno testo obložimo s papirjem za peko in obtežimo s keramičnimi kroglicami za peko ali surovim rižem. Pečemo na slepo v segreti pečici 10–15 minut. Odstranimo papir in kroglice, nato do zlate barve pečemo še 5–8 minut. Z ostrim nožem odrežemo odvečno testo.

5. V veliki namaščeni ponvi na srednjem ognju pečemo panceto tri do štiri minute, dokler ni skoraj hrustljava. Dodamo por in pražimo 3–4 minute, dokler se ne zmehča. Če je treba, odcedimo odvečno maščobo.

6. V skledi zmešamo jajca in smetano. Začinimo s ščepom soli in popra. Dodamo tri četrtine naribanega sira in ga vmešamo k porovi zmesi. Ko dobro premešamo, dodamo peteršilj. Pokusimo in po okusu dodatno začinimo. Mešanico zlijemo na pečeno testo, po vrhu potresemo s preostalim naribanim sirom in pečemo v vnaprej segreti pečici 15–20 minut do zlate barve.

7. Kiš vzamemo iz modela in ga pustimo, da se malce ohladi, preden ga postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 200 g rezin pancete
  • oljčno olje
  • za praženje
  • 2 pora
  • očiščena in drobno nasekljana
  • 4 jajca
  • 4 žlice goste sladke smetane
  • 100 g sira gruyère
  • drobno naribanega
  • 2 žlici drobno nasekljanega gladkolistnega peteršilja
  • morska sol in sveže mleti poper

Krhko testo

  • 200 g bele moke in še nekaj za pomokati
  • ščep soli
  • 100 g masla pri sobni temperaturi
  • narezanega na kocke

Sorodni recepti