Karamelno jabolčna pita

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • JABOLČNA PITA:
  • 2 jabolki
  • 115 g sladkorja v prahu
  • 3 jajca
  • 130 g moke
  • 5 g pecilnega praška
  • KARAMELNA OMAKA:
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml smetane za stepanje
  • ščep soli
  • 75 g masla
  • OKRAS:
  • 2 jabolki
  • POLNOZRNATO KRHKO TESTO:
  • 300 g polnozrnate moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • DRUGO:
  • valovit pekač 20x28 cm
  • maslo za mastitev

Priprava

  • Polnozrnato krhko testo:
  • 1. V polnozrnati moki naredimo jamico, vanjo damo maslo, sladkor in jajce. Dobro pregnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in pustimo počivati v hladilniku pol ure.
  • 2. Testo razvaljamo na okrog pet milimetrov debelo. Namastimo pekač in ga obložimo s testom. Pri robovih odrežemo odvečno testo. Z vilicami prebodemo testo na dnu pekača.
  • NASVET: Kadar ste na tesnem s časom, dajte testo za kratek čas v zamrzovalnik.
  • Jabolčna pita:
  • 3. Pečico segrejemo na 160 ºC. Olupimo jabolka, odstranimo pečke in jih narežemo na krhlje. Maslu dodamo sladkor v prahu in ga mešamo v gladko zmes. Jajca dodajamo vsakega posebej. Dodamo pecilni prašek in premešamo. Vse dobro premešamo z maslom v gladko mešanico. Približno pol testa zlijemo v pekač. Po testu razporedimo jabolčne krhlje in jih prelijemo s preostalim testom. Pečemo okrog 30 minut.
  • 4. Karamelna omaka:
  • Karameliziramo sladkor in previdno prilijemo smetano. Po okusu dodamo malce soli. Zavremo in mešamo, dokler se karamel ne raztopi. Kozico odstavimo z ognja in vmešamo maslo.
  • Okras:
  • 5. Jabolko s pecljem navzgor položimo na rezalno desko. Z vseh strani odrežemo okrog centimeter debele rezine. Rezine položimo na rezalno desko z lupino navzgor in jih narežemo zelo na tanko. Rezine trdno primemo in jih razporedimo v pahljačo. Z vilicami preluknjamo pečeno torto. Prelijemo jo s karamelno omako. Okrasimo s pahljačo iz jabolk.
  • Nasvet: Karamelno jabolčna torta je še posebej slastna, če jo postrežemo mlačno.

Sorodni recepti

Poglej vse