Karamelno jabolčna pita

Karamelno jabolčna pita

Opis

Priprava

Polnozrnato krhko testo:

V polnozrnati moki naredimo jamico, vanjo damo maslo, sladkor in jajce. Dobro pregnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in pustimo počivati v hladilniku pol ure.

Testo razvaljamo na okrog pet milimetrov debelo. Namastimo pekač in ga obložimo s testom. Pri robovih odrežemo odvečno testo. Z vilicami prebodemo testo na dnu pekača.

NASVET: Kadar ste na tesnem s časom, dajte testo za kratek čas v zamrzovalnik.

Jabolčna pita:
Pečico segrejemo na 160 ºC. Olupimo jabolka, odstranimo pečke in jih narežemo na krhlje. Maslu dodamo sladkor v prahu in ga mešamo v gladko zmes. Jajca dodajamo vsakega posebej. Dodamo pecilni prašek in premešamo. Vse dobro premešamo z maslom v gladko mešanico. Približno pol testa zlijemo v pekač. Po testu razporedimo jabolčne krhlje in jih prelijemo s preostalim testom. Pečemo okrog 30 minut.

Karamelna omaka:
Karameliziramo sladkor in previdno prilijemo smetano. Po okusu dodamo malce soli. Zavremo in mešamo, dokler se karamel ne raztopi. Kozico odstavimo z ognja in vmešamo maslo.

Okras:
Jabolko s pecljem navzgor položimo na rezalno desko. Z vseh strani odrežemo okrog centimeter debele rezine. Rezine položimo na rezalno desko z lupino navzgor in jih narežemo zelo na tanko. Rezine trdno primemo in jih razporedimo v pahljačo. Z vilicami preluknjamo pečeno torto. Prelijemo jo s karamelno omako. Okrasimo s pahljačo iz jabolk.

Nasvet: Karamelno jabolčna torta je še posebej slastna, če jo postrežemo mlačno. 

sestavine

Jabolčna pita

  • 2 jabolki
  • 115 g sladkorja v prahu
  • 3 jajca
  • 130 g moke
  • 5 g pecilnega praška

Karamelna omaka

  • 150 g sladkorja
  • 100 ml smetane za stepanje
  • ščep soli
  • 75 g masla

Okras

  • 2 jabolki

Drugo

  • valovit pekač 20x28 cm
  • maslo za mastitev

Polnozrnati krhko testo

  • 300 g polnozrnate moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce

Sorodni recepti