Karamelno jabolčna pita
Recept je iz: Rudolph van Veen

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)
sestavine
- JABOLČNA PITA:
- 2 jabolki
- 115 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- 130 g moke
- 5 g pecilnega praška
- KARAMELNA OMAKA:
- 150 g sladkorja
- 100 ml smetane za stepanje
- ščep soli
- 75 g masla
- OKRAS:
- 2 jabolki
- POLNOZRNATO KRHKO TESTO:
- 300 g polnozrnate moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- DRUGO:
- valovit pekač 20x28 cm
- maslo za mastitev
Priprava
- Polnozrnato krhko testo:
- 1. V polnozrnati moki naredimo jamico, vanjo damo maslo, sladkor in jajce. Dobro pregnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in pustimo počivati v hladilniku pol ure.
- 2. Testo razvaljamo na okrog pet milimetrov debelo. Namastimo pekač in ga obložimo s testom. Pri robovih odrežemo odvečno testo. Z vilicami prebodemo testo na dnu pekača.
- NASVET: Kadar ste na tesnem s časom, dajte testo za kratek čas v zamrzovalnik.
- Jabolčna pita:
- 3. Pečico segrejemo na 160 ºC. Olupimo jabolka, odstranimo pečke in jih narežemo na krhlje. Maslu dodamo sladkor v prahu in ga mešamo v gladko zmes. Jajca dodajamo vsakega posebej. Dodamo pecilni prašek in premešamo. Vse dobro premešamo z maslom v gladko mešanico. Približno pol testa zlijemo v pekač. Po testu razporedimo jabolčne krhlje in jih prelijemo s preostalim testom. Pečemo okrog 30 minut.
- 4. Karamelna omaka:
- Karameliziramo sladkor in previdno prilijemo smetano. Po okusu dodamo malce soli. Zavremo in mešamo, dokler se karamel ne raztopi. Kozico odstavimo z ognja in vmešamo maslo.
- Okras:
- 5. Jabolko s pecljem navzgor položimo na rezalno desko. Z vseh strani odrežemo okrog centimeter debele rezine. Rezine položimo na rezalno desko z lupino navzgor in jih narežemo zelo na tanko. Rezine trdno primemo in jih razporedimo v pahljačo. Z vilicami preluknjamo pečeno torto. Prelijemo jo s karamelno omako. Okrasimo s pahljačo iz jabolk.
- Nasvet: Karamelno jabolčna torta je še posebej slastna, če jo postrežemo mlačno.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Mark Moriarty
Popolni čokoladni rjavčki
Recepti Michela Chiappa
Annina marelična pita s piškoti amaretti
Recepti Michela Chiappa
Italijanski biskvit
Recepti Rudolph van Veen
Enostaven štrudelj s češnjami
Recepti Rudolph van Veen
Švicarska rolada s čokolado in kavo
Recepti Michela Chiappa
Kolač iz polente s pomarančo, mandlji in sirupom panforte
Recepti Marcus Wareing
Jabolčna pita
Recepti Mary Berry
Hitra pita z jabolki in hruškami
Recepti Rudolph van Veen
Tanka pita z lešniki
Recepti Marcus Wareing
Ingverjevo pecivo s slanim karamelom in smetano