Anna, prijateljica družine Chiappa, navdihne pripravo okusne marelične pite s piškoti amaretti (crostata), ki punce popelje nazaj v otroštvo. Nekateri najboljši recepti niso zapisani, pač pa prihajajo iz srca.

sestavine

  • lupinica ½ limone
  • 1 kozarec marelične marmelade boljše kakovosti
  • 100 g nadrobljenih piškotov amaretti
  • dovolj ruma, da boste v njem lahko namakali piškote, da bodo dobili teksturo, podobno mokremu pesku
  • malo mleka in rjavega sladkorja za povrhu
  • 125 g masla
  • 250 g samovzhajalne moke
  • 2 rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • ½ žličke vaniljevega ekstrakta
  • ½ žličke pecilnega praška

Priprava

  • Št. porcij: 8
  • 1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
  • 2. Plitev okrogel pekač s premerom 28 cm PREMAŽITE z maslom.
  • 3. V veliki skledi MEŠAJTE maslo in moko, dokler ne dobite mase, ki spominja na fin pesek. Maslo mora biti sobne temperature, da dobi gladko teksturo.
  • 4. DODAJTE rumenjake, sladkor, limonovo lupinico, vaniljev ekstrakt in pecilni prašek ter temeljito premešajte, da dobite testo.
  • 5. POKRIJTE s prozorno folijo in za 30 minut shranite v hladilnik.
  • 6. Eno četrtino testa PRIHRANITE za pozneje.
  • 7. Preostalo testo VALJAJTE, dokler ni debelo samo 0,5 cm in dovolj veliko, da lahko z njim obložite pripravljeni pekač, pri čemer morajo biti dno in stranice popolnoma pokriti (če se testo lomi, z odlomljenimi deli zapolnite morebitne razpoke).
  • 8. Testo enakomerno PREMAŽITE z marmelado. Če je ob straneh preveč testa, ga zavihajte, da dobite 2-centimetrski rob.
  • 9. Po marmeladi POKAPAJTE mešanico ruma in piškotov amaretti.
  • 10. RAZVALJAJTE preostalo četrtino testa in z njo pokrijte pito. Premažite jo z malce mleka ter jo potrosite z rjavim sladkorjem.
  • 11. V pečici pecite 30–40 minut, da pecivo postane zlato rjave barve.
  • 12. PUSTITE, da se ohladi v pekaču, nato pa postrezite.

Sorodni recepti

Poglej vse