Tanka pita z lešniki

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • ZA TESTO:
  • 175 g moke
  • 6 g pecilnega praška
  • 150 g masla
  • 145 g sladkorja v prahu
  • 0.25 jajca
  • Sol
  • ZA LEŠNIKOVO PASTO:
  • 150 g oluščenih lešnikov
  • 150 g sladkorja
  • 1 beljak
  • ZA ŠVICARSKO KREMO:
  • 1 palčka vanilije
  • 250 ml mleka
  • 75 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica moke
  • 150 ml smetane
  • ZA NUGAT:
  • 150 g oluščenih lešnikov
  • 50 g sladkorja
  • 1 beljak

Priprava

  • 1. Za testo moko stresemo na desko in naredimo jamico v sredini. Po moki potresemo pecilni prašek in sol. V jamico damo mehko maslo, sladkor v prahu in malo predhodno razžvrkljanega jajca. Sestavine pomešamo in zamesimo gladko testo. Testo zavijemo v plastično folijo in pustimo v hladilniku 30 minut.
  • 2. Za lešnikovo pasto vzamemo enaki količini oluščenih lešnikov in sladkorja, dodamo beljak in drobno zmeljemo.
  • 3. Za nugat  v pekač, obložen s papirjem za peko, damo cele oluščene lešnike, sladkor in beljak. Sestavine premešamo in razporedimo. Pečemo jih 15 minut v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah. Ko se nugat strdi, ga drobno narežemo.
  • 3. Za švicarsko kremo najprej pripravimo slaščičarsko kremo in jo ohladimo. Smetano stepemo z mešalnikom, vendar ne zelo trdno. Dodamo ohlajeno slaščičarsko kremo in mešamo, dokler ne postane homogena. Kremo zlijemo v dresirno vrečko z gladkim nastavkom.
  • 4. Testo razvaljamo na pomokanem pultu. Okrogel model za pito namastimo in vanj prenesemo testo. Razporedimo ga po dnu in steni ter na nekaj mestih prebodemo. Nanj nanesemo lešnikovo pasto in jo enakomerno razporedimo. Pito pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah.
  • 5. Ohlajeno pito postavimo na pladenj in nanjo nanesemo debelo plast švicarske kreme. Po vrhu potresemo z nugatom.

Sorodni recepti

Poglej vse