Švicarska rolada s čokolado in kavo

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • ČOKOLADNI BISKVIT:
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 75 g moke
  • 25 g kakava v prahu
  • 30g masla
  • KREMA ZA PECIVO:
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 125 ml mleka
  • 40 g sladkorja
  • 1 jajčni rumenjak
  • 1/2 žlice moke
  • KAVNO-ČOKOLADNA KREMA:
  • 1 dvojni espresso
  • 100 g temne čokolade
  • 200 g masla sobne temperature
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 200 g slaščičarske smetane
  • ČOKOLADNI GANACHE:
  • 100 g temne čokolade
  • 100 g težke smetane
  • 20g masla
  • MEHKA MERINGA:
  • 75 g beljakov (približno 3 jajca)
  • 225g sladkorja
  • 50ml vode
  • DEKORACIJA:
  • 8 kavnih zrn ali kavnih zrn oblitih s čokolado
  • DODATNA OPREMA:
  • Honoré
  • gorilnik za crème brûlée
  • termometer za sladkarije

Priprava

  • Čokoladna biskvitna torta
  • 1. Pečico segrejte na 220 °C z zgornjim in spodnjim gretjem. Pekač obložite s pergamentnim papirjem.
  • 2. Jajca s sladkorjem stepajte, dokler ne postanejo rahla in puhasta.
  • 3. Presejte moko in kakav v prahu ter ju nežno vmešajte v jajčno zmes.
  • 4. Maslo stopite in ga vmešajte v testo.
  • 5. Testo na tanko razporedite po obloženem pekaču.
  • 6. Biskvit v ogreti pečici pecite 5 do 6 minut, nato ga pustite, da se popolnoma ohladi. Odrežite robove, da nastane ličen pravokotnik.
  • Krema za pecivo
  • 1. V loncu segrejte mleko z vanilijevim ekstraktom in polovico sladkorja, dokler ne zavre.
  • 2. V ločeni skledi stepite rumenjak s preostalim sladkorjem in moko.
  • 3. V jajčno mešanico med nenehnim stepanjem vlijete majhno količino toplega mleka.
  • 4. Jajčno zmes dodajte v ponev in jo na nizkem ognju med nenehnim mešanjem kuhajte približno 3 minute.
  • 5. Testno kremo prelijte na ohlajen krožnik in jo pokrijte s plastično folijo. Pustite, da se popolnoma ohladi.
  • Kavno-čokoladna krema
  • 1. Dvojni espresso v majhni posodi zmanjšajte za polovico in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
  • 2. Temno čokolado drobno sesekljajte in jo stopite nad dvojnim kotlom.
  • 3. Maslo s sladkorjem v prahu stepajte dokler ni rahlo in puhasto.
  • 4. Dodajte smetano za pecivo in stepajte do gladkega.
  • 5. Vmešajte stopljeno čokolado in kanček reduciranega espressa.
  • Rudolfov nasvet: Za močnejši okus kave lahko vedno dodate dodaten odmerek espressa.
  • Čokoladni ganache
  • 1. Temno čokolado sesekljajte na majhne koščke.
  • 2. Smetano segrevajte, dokler se ne začne kuhati, nato jo odstranite z ognja in dodajte čokolado in maslo.
  • 3. Mešajte, dokler ne postane gladka.
  • Sestavljanje
  • 1. Delovno površino prekrijte s plastično folijo in nanjo položite čokoladni biskvit z glavo navzdol ter odstranite pergamentni papir.
  • 2. Po biskvitu namažite kavno-čokoladno kremo in ga tesno zvijete, pri čemer si pomagajte s plastično folijo.
  • 3. Zvito torto s šivom navzdol pol ure hladite v hladilniku.
  • 4. Odstranite plastično folijo in zvitek položite na servirni krožnik.
  • 5. Po vrhu zvitka prelijte čokoladni ganache in pustite, da kaplja po straneh.
  • 6. Mehke meringe pripravite tako, da stepete beljake in postopoma dodajajte sladkorni sirup.
  • 7. Brezo prenesite v vrečko za cevi, opremljeno s šobo St. Honoré, in na vrhu zvitka oblikujte okrasni vzorec.

Sorodni recepti

Poglej vse