Švicarska rolada s čokolado in kavo
Recept je iz: Rudolph van Veen

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)
sestavine
- ČOKOLADNI BISKVIT:
- 4 jajca
- 100 g sladkorja
- 75 g moke
- 25 g kakava v prahu
- 30g masla
- KREMA ZA PECIVO:
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 125 ml mleka
- 40 g sladkorja
- 1 jajčni rumenjak
- 1/2 žlice moke
- KAVNO-ČOKOLADNA KREMA:
- 1 dvojni espresso
- 100 g temne čokolade
- 200 g masla sobne temperature
- 50 g sladkorja v prahu
- 200 g slaščičarske smetane
- ČOKOLADNI GANACHE:
- 100 g temne čokolade
- 100 g težke smetane
- 20g masla
- MEHKA MERINGA:
- 75 g beljakov (približno 3 jajca)
- 225g sladkorja
- 50ml vode
- DEKORACIJA:
- 8 kavnih zrn ali kavnih zrn oblitih s čokolado
- DODATNA OPREMA:
- Honoré
- gorilnik za crème brûlée
- termometer za sladkarije
Priprava
- Čokoladna biskvitna torta
- 1. Pečico segrejte na 220 °C z zgornjim in spodnjim gretjem. Pekač obložite s pergamentnim papirjem.
- 2. Jajca s sladkorjem stepajte, dokler ne postanejo rahla in puhasta.
- 3. Presejte moko in kakav v prahu ter ju nežno vmešajte v jajčno zmes.
- 4. Maslo stopite in ga vmešajte v testo.
- 5. Testo na tanko razporedite po obloženem pekaču.
- 6. Biskvit v ogreti pečici pecite 5 do 6 minut, nato ga pustite, da se popolnoma ohladi. Odrežite robove, da nastane ličen pravokotnik.
- Krema za pecivo
- 1. V loncu segrejte mleko z vanilijevim ekstraktom in polovico sladkorja, dokler ne zavre.
- 2. V ločeni skledi stepite rumenjak s preostalim sladkorjem in moko.
- 3. V jajčno mešanico med nenehnim stepanjem vlijete majhno količino toplega mleka.
- 4. Jajčno zmes dodajte v ponev in jo na nizkem ognju med nenehnim mešanjem kuhajte približno 3 minute.
- 5. Testno kremo prelijte na ohlajen krožnik in jo pokrijte s plastično folijo. Pustite, da se popolnoma ohladi.
- Kavno-čokoladna krema
- 1. Dvojni espresso v majhni posodi zmanjšajte za polovico in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
- 2. Temno čokolado drobno sesekljajte in jo stopite nad dvojnim kotlom.
- 3. Maslo s sladkorjem v prahu stepajte dokler ni rahlo in puhasto.
- 4. Dodajte smetano za pecivo in stepajte do gladkega.
- 5. Vmešajte stopljeno čokolado in kanček reduciranega espressa.
- Rudolfov nasvet: Za močnejši okus kave lahko vedno dodate dodaten odmerek espressa.
- Čokoladni ganache
- 1. Temno čokolado sesekljajte na majhne koščke.
- 2. Smetano segrevajte, dokler se ne začne kuhati, nato jo odstranite z ognja in dodajte čokolado in maslo.
- 3. Mešajte, dokler ne postane gladka.
- Sestavljanje
- 1. Delovno površino prekrijte s plastično folijo in nanjo položite čokoladni biskvit z glavo navzdol ter odstranite pergamentni papir.
- 2. Po biskvitu namažite kavno-čokoladno kremo in ga tesno zvijete, pri čemer si pomagajte s plastično folijo.
- 3. Zvito torto s šivom navzdol pol ure hladite v hladilniku.
- 4. Odstranite plastično folijo in zvitek položite na servirni krožnik.
- 5. Po vrhu zvitka prelijte čokoladni ganache in pustite, da kaplja po straneh.
- 6. Mehke meringe pripravite tako, da stepete beljake in postopoma dodajajte sladkorni sirup.
- 7. Brezo prenesite v vrečko za cevi, opremljeno s šobo St. Honoré, in na vrhu zvitka oblikujte okrasni vzorec.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Mark Moriarty
Popolni čokoladni rjavčki
Recepti Michela Chiappa
Annina marelična pita s piškoti amaretti
Recepti Michela Chiappa
Italijanski biskvit
Recepti Rudolph van Veen
Enostaven štrudelj s češnjami
Recepti Michela Chiappa
Kolač iz polente s pomarančo, mandlji in sirupom panforte
Recepti Marcus Wareing
Jabolčna pita
Recepti Mary Berry
Hitra pita z jabolki in hruškami
Recepti Rudolph van Veen
Tanka pita z lešniki
Recepti Marcus Wareing
Ingverjevo pecivo s slanim karamelom in smetano
Recepti Mary Berry
Borovničeva pita s hruškami