Zlatorjava pita je popolna za izkoristek sezonskega sadja, postrežemo jo pa skupaj s figovim crème fraîche.

sestavine

  • ZA PITO:
  • 320 g maslenega listnatega testa
  • 6–8 olupljenih in razčetverjenih jabolko (čez noč naj bodo v hladilniku, da se posušijo)
  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g finega kristalnega sladkorja
  • 2 stroka kardamoma
  • 1 palčka cimeta
  • ZA FIGOV CRÈME FRAÎCHE:
  • 200 g crème fraîche
  • 4 sesekljane sveže fige

Priprava

  • Št. porcij: 6-8
  • 1. Listnato testo zvaljajte na debelino 3 mm in jo obrežite v krog – premer naj meri 24 cm in biti mora večji kot pekač za pito. V testo naredite 3 majhne zarezice, da bo voda izhlapela, za tem pa ga premestite v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga dajte v hladilnik.
  • 2. Okroglo ponev s premerom 20 cm, ki lahko gre v pečico, enakomerno premažite z maslom. Po vrhu enakomerno dodajte sladkor in druge začimbe, nato pa še rezine jabolk, in sicer v spirali.
  • 3. Če imate ventilacijsko pečico, jo segrejte na 210 stopinj Celzija, sicer pa na 190 stopinj Celzija.
  • 4. Ponev postavite na srednje velik ogenj in vse skupaj pražite kakšnih 10 minut, dokler ne nastane karamela. Karamelo odstavite s štedilnika in jo tesno zavijte s testom.
  • 5. Karamela v testu naj se peče 40 minut, dokler ne dobi lepe zlatorjave barve. Za tem jo odstranite iz pečice, potem pa naj se 5 minut hladi.
  • 6. Medtem pripravite figov crème fraîche, in sicer tako, da crème fraîche zmiksate skupaj s figami.
  • 7. Na vrh pite položite velik krožnik, da jo lahko obrnete. Za tem počasi dvignite ponev, da na krožniku ostane samo pita. Postrezite jo s figovim crème fraîche ob strani.

Sorodni recepti

Poglej vse