Kolač iz polente s pomarančo, mandlji in sirupom panforte
Recept je iz: Michela Chiappa
Kolač iz polente s pomarančo, mandlji in sirupom panforte je poln okusov in začimb. Gre za tradicionalni recept, sladica pa ne vsebuje glutena.
sestavine
- ZA KOLAČ:
- 150 g polente z grobo teksturo
- 4 pomaranče
- 200 g rjavega finega kristalnega sladkorja
- 200 g nesoljenega omehčanega masla (in nekaj dodatnega stopljenega za premaz)
- 150 g mletih mandljev
- 1 ½ žličke pecilnega praška brez glutena
- 3 jajca iz proste reje (velika)
- ZA SIRUP:
- 1 žlica vode z izvlečkom cvetov pomarančevca
- cimetova palčka
- cel muškatni orešček, nekaj naribanega
- 3 nadrobljeni stroki kardamoma
- 2 sveža lovorova lista
- 150 g rjavega finega kristalnega sladkorja
- ZA OKRASITEV:
- 2 pomaranči
- 2 žlici mešanice oreščkov, recimo pistacij in mandljev, nasekljanih
Priprava
- Št. porcij: 12
- 1. Pečico SEGREJTE na 160 stopinj Celzija/plinsko nastavite na 2,5.
- 2. S stopljenim maslom NAMASTITE kvadraten ali okrogel pekač z odstranljivim dnom s premerom 20 cm in ga obložite s peki papirjem. Maslo namažite tudi po peki papirju.
- 3. V skledi ZMEŠAJTE mlete mandlje, polento, lupinico pomaranče in pecilni prašek.
- 4. V drugi posodi STEPAJTE maslo in sladkor, dokler ne dobite gladke, puhaste mase.
- 5. V maso iz masla in sladkorja z metlico eno po eno VMEŠAJTE jajca.
- 6. V masleno mešanico VMEŠAJTE suhe sestavine. Dobiti morate enovito zmes.
- 7. Maso VLIJTE v pripravljen pekač.
- 8. Kolač v pečici PECITE 45–50 minut, da njegov vrh dobi zlato rjavo barvo, njegovi robovi pa začnejo odstopati od pekača.
- 9. Kolač VZEMITE iz pečice ter nekaj minut počakajte, da se ohladi.
- 10. Kolač VZEMITE iz pekača in ga dajte na servirni pladenj.
- 11. V manjši ponvi SEGREJTE sok iz 2 olupljenih pomaranč, fini rjavi kristalni sladkor (150 g), vodo z izvlečkom cvetov pomarančevca, cimetovo palčko, cel muškatni orešček, 3 stroke kardamoma in sveža lovorova lista. Ko sirup zavre, znižajte temperaturo.
- 12. Iz ponve ODSTRANITE cimetovo palčko, stroke in lovorova lista.
- 13. Kolač nekajkrat PRELUKNJAJTE.
- 14. Kolač PREMAŽITE s sirupom.
- 15. Preostali pomaranči olupite in ju narežite na kolobarje. Razporedite jih po kolaču.
- 16. Za konec po kolobarjih pomaranče POTROSITE nasekljane oreščke.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Mark Moriarty
Popolni čokoladni rjavčki
Recepti Michela Chiappa
Annina marelična pita s piškoti amaretti
Recepti Michela Chiappa
Italijanski biskvit
Recepti Rudolph van Veen
Enostaven štrudelj s češnjami
Recepti Rudolph van Veen
Švicarska rolada s čokolado in kavo
Recepti Marcus Wareing
Jabolčna pita
Recepti Mary Berry
Hitra pita z jabolki in hruškami
Recepti Rudolph van Veen
Tanka pita z lešniki
Recepti Marcus Wareing
Ingverjevo pecivo s slanim karamelom in smetano
Recepti Mary Berry
Borovničeva pita s hruškami