Kolač iz polente s pomarančo, mandlji in sirupom panforte je poln okusov in začimb. Gre za tradicionalni recept, sladica pa ne vsebuje glutena.

sestavine

  • ZA KOLAČ:
  • 150 g polente z grobo teksturo
  • 4 pomaranče
  • 200 g rjavega finega kristalnega sladkorja
  • 200 g nesoljenega omehčanega masla (in nekaj dodatnega stopljenega za premaz)
  • 150 g mletih mandljev
  • 1 ½ žličke pecilnega praška brez glutena
  • 3 jajca iz proste reje (velika)
  • ZA SIRUP:
  • 1 žlica vode z izvlečkom cvetov pomarančevca
  • cimetova palčka
  • cel muškatni orešček, nekaj naribanega
  • 3 nadrobljeni stroki kardamoma
  • 2 sveža lovorova lista
  • 150 g rjavega finega kristalnega sladkorja
  • ZA OKRASITEV:
  • 2 pomaranči
  • 2 žlici mešanice oreščkov, recimo pistacij in mandljev, nasekljanih

Priprava

  • Št. porcij: 12
  • 1. Pečico SEGREJTE na 160 stopinj Celzija/plinsko nastavite na 2,5.
  • 2. S stopljenim maslom NAMASTITE kvadraten ali okrogel pekač z odstranljivim dnom s premerom 20 cm in ga obložite s peki papirjem. Maslo namažite tudi po peki papirju.
  • 3. V skledi ZMEŠAJTE mlete mandlje, polento, lupinico pomaranče in pecilni prašek.
  • 4. V drugi posodi STEPAJTE maslo in sladkor, dokler ne dobite gladke, puhaste mase.
  • 5. V maso iz masla in sladkorja z metlico eno po eno VMEŠAJTE jajca.
  • 6. V masleno mešanico VMEŠAJTE suhe sestavine. Dobiti morate enovito zmes.
  • 7. Maso VLIJTE v pripravljen pekač.
  • 8. Kolač v pečici PECITE 45–50 minut, da njegov vrh dobi zlato rjavo barvo, njegovi robovi pa začnejo odstopati od pekača.
  • 9. Kolač VZEMITE iz pečice ter nekaj minut počakajte, da se ohladi.
  • 10. Kolač VZEMITE iz pekača in ga dajte na servirni pladenj.
  • 11. V manjši ponvi SEGREJTE sok iz 2 olupljenih pomaranč, fini rjavi kristalni sladkor (150 g), vodo z izvlečkom cvetov pomarančevca, cimetovo palčko, cel muškatni orešček, 3 stroke kardamoma in sveža lovorova lista. Ko sirup zavre, znižajte temperaturo.
  • 12. Iz ponve ODSTRANITE cimetovo palčko, stroke in lovorova lista.
  • 13. Kolač nekajkrat PRELUKNJAJTE.
  • 14. Kolač PREMAŽITE s sirupom.
  • 15. Preostali pomaranči olupite in ju narežite na kolobarje. Razporedite jih po kolaču.
  • 16. Za konec po kolobarjih pomaranče POTROSITE nasekljane oreščke.

Sorodni recepti

Poglej vse