Kaya toast z mehko kuhanimi jajci in hainansko kavo
Recept je iz: Adam Liaw
Kaya toast z mehko kuhanimi jajci in hainansko kavo
sestavine
- Kaya:
- 10 jajc
- 1 kg sladkorja, plus 50 g dodatnega
- 5 svežih listov pandana, zavezanih v vozel (glej opombo)
- 550 ml kokosove smetane
- 20 g nesoljenega masla
- Napol kuhana jajca:
- 4 jajca iz proste reje (pri sobni temperaturi)
- žlica sojine omake
- ščepec mletega belega popra
- Toast:
- 4 rezine polnozrnatega kruha
- 4 rezine nesoljenega masla (debele rezine)
- ščepec morske soli
- Kopi-O (hainanska kava):
- 2 žlici temno pražene sveže mlete kave v hainanskem slogu (kot sta Nanyang ali Kim Guan Guan)
- 2 žlički sladkorja
Priprava
- Čas počivanja 5 minut
- Za pripravo kaye zmešajte jajca in 1 kg sladkorja v visoki, tanki posodi, mešajte v eno smer, dokler ne postane gladka in tekoča.
- Medtem na srednjem ognju zavrite vodo v veliki posodi in na dno posode položite kuhinjsko brisačo. Visoko posodo dajte v vodo in stepajte približno 5 minut oziroma dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Dodajte pandanove liste in kokosovo smetano ter mešajte 20-25 minut oziroma dokler se ne zgosti do konsistence holandske omake ali limonine kreme. Odstavite z ognja. Mmedtem ko pripravljate karamel, občasno premešajte. V majhni kozici na nizkem ognju segrejte dodatnih 50 g sladkorja, dokler ne nastane temen karamel. V karamel vmešajte maslo, nato pa karamel stepite v kayo. Vrnite nad vodno kopel in mešajte približno 5 minut oziroma dokler se ne zgosti. Odstavite z ognja in pustite, da se ohladi, občasno premešajte. Kayo nalijte v sterilizirane kozarce in ohladite.
- Za pripravo napol kuhanih jajc zavrite vodo in jo odstavite z ognja. V posodo dodajte 125 ml (½ skodelice) hladne vode, nato dodajte jajca. Posodo pokrijte in pustite stati 6 minut. Jajca razbijte v dve skledi in v vsako dodajte kanček sojine omake in belega popra.
- Za pripravo toasta kruh popecite na žaru. Odrežite skorjo in prelijte z rezinami masla. Velikodušno namažite z 1-2 žlicama kaye, nato prerežite na pol.
- Za pripravo kave zavrite približno 500 ml (2 skodelici) vode v majhni kozici. Dodajte kavo, premešajte in segrevajte približno 20 sekund oziroma dokler ne nastanejo mehurčki. Prelijte skozi kavni filter, nato vmešajte sladkor in postrezite s kaya toastom in napol kuhanimi jajci.
- Opomba
- Sveži pandanovi listi dajejo marmeladi rahlo popečen, oreškast okus. Sveži listi so na voljo pri azijskih prodajalcih zelenjave.
- Po tem receptu naredite približno 1 liter kaye, ki jo lahko v steriliziranih kozarcih hranite v hladilniku 1-2 tedna.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Valentine Warner
Sendvič z ostrigami
Recepti Nathan Outlaw
Omleta z mesom rakovice
Recepti Nathan Outlaw
Palačinke s sladko koruzo, šunko in medom
Recepti Nathan Outlaw
Jetrca na opečencu
Recepti Nenad Veljković
Jajčevec z marinirano ribo
Recepti Nenad Veljković
Rulada s špinačo in jajci
Recepti Nenad Veljković
Mini pice s tortiljo
Recepti Gordon Ramsay
Pikantni čatni
Recepti Filipa Vacondeus
“Fava-Rica”
Recepti Gordon Ramsay
Kiš s porom in panceto