Česnov kruh in tepanada z zelenimi olivami

sestavine

  • 500 g moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 1/2 žličke suhega kvasa
  • 1 1/2 žličke soli
  • 30 ml oljčnega olja
  • Za aromatično maslo:
  • 125 g masla (na sobni temperaturi)
  • 4 stroke česna
  • 1 žlička origana
  • Za tepanado:
  • 100 g zelenih oliv (izkoščičenih)
  • 1 strok česna
  • 20 g kaper
  • 30-40 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 slanika
  • 1 žlica lahkega balzamičnega kisa
  • 1/2 vejice rožmarina

Priprava

  • Kvas stopite v 300 ml tople vode s sladkorjem in ščepcem moke.
  • Zmešajte moko in sol. Dodajte vodo s kvasom in oljčno olje.
  • Zgnetite v mehko in čvrsto testo. Pustite vzhajati.
  • Testo oblikujte v žemljice in pustite vzhajati.
  • Za aromatično maslo zmešajte maslo z origanom in zmečkanim česnom.
  • Na žemljice razporedite maslo
  • in pecite 4-5 minut na 220 stopinjah. Znižajte na 180 stopinj in pecite še 10-12 minut.
  • Za tapenado dajte v mikser olive, razpolovljen česen, slanika, balzamični kis, rožmarin in oljčno olje ter zmiksajte.
  • Žemljice postrezite s tapenado.

Sorodni recepti

Poglej vse