Kuskus z ribo in s koromačevo solato

Rahlo kosilo za domačo kuhinjo. Vabljeni k pripravi!

sestavine

  • Za kuskus:
  • 250 g drobnega arabskega kuskusa
  • 150 ml vroče vode
  • sol
  • oljčno olje
  • 2 žlici zmehčanega masla
  • 75 g oluščenih mandljev
  • 75 g pinjo
  • Za ribo:
  • 6 šalotk
  • oljčno olje
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica žafrana
  • 1 žlica sladkorja
  • 600 g fileta brancina
  • sol
  • poper
  • 150 g belih rozin
  • 200 ml vode
  • Za solato:
  • 2 koromača
  • 1 šopek peteršilja
  • sol
  • kis
  • oljčno olje

Priprava

  • Kuskus stresemo v širok plitev pekač. Prelijemo ga z 2/3 vroče vode, dodamo malo soli in malo oljčnega olja. Rahlo ga povaljamo med rokami, cilj je, da ne dobimo grudic. Damo ga v poseben lonec za kuhanje kuskusa ali v lonec za kuhanje v sopari (vendar se zavedajmo, da bo kuskus prehajal skozi luknjice). Kuskus kuhamo približno 10 minut. Nato ga znova stresemo v pekač, pustimo, da se rahlo ohladi in pobrizgamo z malo vroče vode. Povaljamo ga med rokami in znova vrnemo v lonec ter kuhamo še 10 minut. Nato ga znova prestavimo v pekač in povaljamo med rokami. Vse skupaj ga trikrat povaljamo med rokami. Zadnjič ga posolimo in dodamo maslo. Premešamo.
  • V suhi ponvi popečemo pinjole, dokler ne pozlatijo. Narežemo jih in dodamo v kuskus. Premešamo.
  • Čebulo narežemo na tanke trakove ali polkroge. V ponvi jih popražimo na oljčnem olju. Ko se čebula zmehča, dodamo začimbe, sladkor in rozine ter premešamo. Ribo narežemo na kose in jo položimo na čebulo. Čez minuto kose ribe obrnemo in jih prelijemo z vodo. Pokrijemo in pustimo brbotati 10 do 15 minut.
  • Pokuhano ribo damo na sredino kuskusa in dodamo omako, ki smo jo dobili med kuhanjem.
  • Za solato koromač na strgalniku narežemo na tanke rezine. Peteršilj drobno narežemo. Zelenjavo pomešamo v skledi, dodamo sol, malo kisa in oljčno olje.

Sorodni recepti

Poglej vse