Pečen brancin z rižoto

Pečen brancin z rižoto

Opis

Priprava:

1. Že pripravljeno jušno osnovo pristavimo na ogenj, dokler ne zavre.

2. Čebulo drobno narežemo. V široko in dovolj globoko ponev vlijemo žlico oljčnega olja in segrejemo. Dodamo ščepec soli in narezano čebulo ter premešamo.

3. Ko se čebula zmehča, dodamo riž. Za pripravo rižote riža ni treba spirati, da ohranimo škrob. Riž pražimo eno minuto ob nenehnem mešanju. Dodamo belo vino. Ko izhlapi, dodamo dve zajemalki vroče jušne osnove. Riž mešamo, dokler ne vpije tekočine. Čez sredino riža potegnemo črto z leseno kuhalnico. Če v dveh sekundah zleze nazaj, dodamo še eno zajemalko jušne osnove in znova mešamo. Ponovno potegnemo črto po sredini in ko se polovici riža čez približno dve sekundi združita, dodamo še pol zajemalke jušne osnove. Rižota je pripravljena, ko riža ne moremo več razdeliti po sredini. Odstavimo jo z ognja in pustimo počivati 10 do 15 minut.

4. Filetom brancina odrežemo rep. Odstranimo tudi mastni trebušni del ter hrbtni del. Vsak filet razrežemo na dva kosa, po sredini in poševno. Segrejemo ponev z žlico ali dvema oljčnega olja in s ščepcem soli. Vanjo položimo filete s kožo navzdol in jih za nekaj sekund pritisnemo. Ribe pečemo dve minuti na vsaki strani.

5. Pasiran paradižnik pripravimo tako, da ga najprej spasiramo, nato pa precedimo. Dobljeno gladko zmes zlijemo v ponev in segrejemo na šibkem ognju.

6. Rižoto segrejemo in dodamo koščke masla. Močno mešamo, dokler se ne stopi. Dodamo tudi naribani parmezan in premešamo. Potresemo s poprom in odstavimo z ognja.

7. Na dno krožnika zlijemo topel pasiran paradižnik, nanj pa damo rižoto. Na vrh postavimo dva kosa pečenega brancina.

sestavine

  • 1.5 skodelice riža za rižoto (arborio
  • carnaroli)
  • 1 majhna čebula
  • 1 l telečje jušne osnove
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 skodelica belega vina
  • 0.5 skodelice naribanega parmezana
  • 1 žlica masla
  • sol
  • poper
  • 1 skodelica pasiranega paradižnika
  • 2 fileta brancina

Sorodni recepti