Trinidadski ribji sendvič s tamarindovo majonezo
Recept je iz: Ainsley Harriott
Ta sendvič je priljubljen prigrizek na plažah in ob cestah po otoku Trinidad. Kruh, ki ga uporabite za sendvič, lahko ocvrete, lahko pa uporabite tudi mehko štručko in v ponvi ocvrto ribo, če hočete, da je prigrizek bolj zdrav.
sestavine
- ZA ZELENO MARINADO:
- velik šop peteršilja
- velik šop koriandra
- 1 majhen čili sorte škotska čepica brez semen (ali manj, če niste za pekoče)
- 2 stroka česna
- 2 mladi čebuli
- 2 žlički timijanovih listov
- sok in lupina 1 ½ limete
- 1 žlica olivnega olja
- morska sol in sveže mleti črni poper
- ZA RIBO:
- 4 fileji trajnostno ulovljene bele ribe (pribl. 150 g na file), brez kože in kosti, očiščeni
- 120 g navadne bele moke
- 1 žlička timijanovih listov
- ½ žličke pimenta
- mleti beli poper
- olje za cvrtje
- ZA PIKANTNO TAMARINDOVO MAJONEZO:
- 5-6 žlic majoneze
- 1-2 žlici tamarindove omake ali paste
- 1 žlica tekočega medu
- 1 žlica na drobno nasekljanega koriandra
- karibska pekoča omaka, po okusu
- ZA POSTREŽBO:
- 4 prerezane velike mehke štručke
- narezani hrustljavi solatni listi
- 1 velik paradižnik, narezan
- ¼ narezane kumarice
- ½ limete za stiskanje
Priprava
- Št. porcij: 4
- 1. Vse sestavine za marinado dajte v multipraktik in na visoki hitrosti meljite, dokler se vse temeljito ne premeša. Po potrebi postrgajte ob straneh. Dobro začinite.
- 2. Marinado dajte v nizko posodo in dodajte ribo. Previdno obračajte, da se prekrije z marinado, potem pa pokrijte in pustite, da se marinira 20 minut ali hladi do 1 uro.
- 3. Majonezo, tamarindo, med in koriander zmešajte v posodici. Začinite in dodajte pekočo omako po okusu. Pokrijte in do uporabe dajte na hladno.
- 4. Medtem v nizki posodi dobro zmešajte moko, piment, timijan, ščep soli in beli poper.
- 5. Ribo vzemite iz marinade in z nje otresite odvečno marinado. Fileje dobro pomokajte na obeh straneh in z njih otresite, kar je preveč.
- 6. V debeli ponvi na srednjem do močnem ognju segrejte 2–3 žlice olja. Dodajte ribo in zmanjšajte ogenj. Brez premikanja cvrite 3–4 minute, potem pa previdno obrnite in pecite na drugi strani 2–3 minute (glede na debelino filejev), da se zlatorjavo obarvajo. Vzemite iz ponve in popivnajte s kuhinjskimi brisačkami.
- 7. Zdaj pa k sestavljanju sendviča. Na spodnjo polovico štručke namažite tamarindovo majonezo. Obložite s solato, paradižnikom in kumaro in položite gor ribji file in nekaj koriandrovih listov. Pokapljajte z limetovim sokom in dodajte še malo majoneze ter po želji še pekoče omake. Gor položite še drugo polovico štručke in postrezite z ocvrtim krompirčkom.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Curtis Stone
Hrustljavo pečen brancin z žafranovim rižem in tapenado
Recepti Marcus Wareing
Cela polnjena skuša na žaru z zeliščnim krompirjem
Recepti John Torode in Lisa Faulkner
Kedgeree
Recepti Luke Nguyen
Riba na pari s soljenimi sojinimi zrni in steklenimi rezanci
Recepti Luke Nguyen
Na žaru pečena tilapija z limonsko travo
Recepti Lora in Stoyan
File skuše na posteljici iz fižola
Recepti Luke Nguyen
Riba na žaru s hrustljavo meto
Recepti Gabriele Sponza
Pečen brancin z rižoto
Recepti Jamie Oliver
Sendviči z ribjimi palčkami
Recepti Tom Kerridge
Kovač na žaru s solato iz dimljenega krompirja