Jagnječji vrat z žajbljem iz pečice
Recept je iz: Gabriele Sponza
Za nedeljsko kosilo odličen recept, ki vas ne bo razočaral!
sestavine
- 300 g jagnječjega stegna
- 3 korenčki
- 1 glavica česna
- 0.5 šopka žajblja
- 2 lovorova lista
- 1 palčka cimeta
- 3 žlice masla
- 0.5 skodelice oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 čebuli
- 2 skodelici rdečega vina
- Za solato:
- 1 kos kuhane rdeče pese
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 2 papriki sivrija
- sok ene limone
- 0.5 skodelice oljčnega olja
- 2 žlici melase iz granatnega jabolka
- 1 žlička popra
- sol
- 1 glavica zelene solate
Priprava
- Meso na strani z maščobo zarežemo po dolgem in počez. Zareze ne smejo biti globlje kot 0,5 cm.
- Meso potresemo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo 2 do 3 žlice oljčnega olja in meso popečemo najprej na strani, ki je bolj mastna. Pečemo, dokler ne nastane hrustljava skorjica, nato ga obrnemo na drugo stran.
- Korenje očistimo in narežemo na kolute. Čebulo narežemo na debelejše polkroge. Zelenjavo stresemo v pekač in dodamo celo ter neolupljeno glavico česna. Na vrh damo palčko cimeta, lovorova lista in 2 do 3 vejice žajblja.
- Pečeno meso položimo na zelenjavo. Nanj položimo 2 do 3 vejice žajblja. V pekač vlijemo rdeče vino, da pokrije zelenjavo. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici pri 200 stopinjah.
- Meso vzamemo iz pečice in ga zavijemo v kuhinjsko krpo ter pustimo počivati. S pečene zelenjave odstranimo začimbe. Zelenjavo damo v multipraktik z malo omake in meljemo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Zelenjavni pire stresemo v lonec in segrejemo. Dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi.
- Meso narežemo na tanke zrezke. Zvrstimo jih na podlago iz zelenjavnega pireja. Potresemo z narezanimi lističi žajblja.
- Paprike razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na tanke trakove. Skuhano rdečo peso narežemo na kockice. Solato operemo in grobo narežemo. Razdelimo jo v dva globoka krožnika. Za preliv v skledi pomešamo limonin sok, melaso iz granatnega jabolka ter čisto malo soli in oljčnega olja. Dobro premešamo. Po solati razporedimo narezane paprike in peso ter prelijemo s prelivom. Solato lahko tudi najprej začinimo v skledi in nato postrežemo.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Luca Ciano
Ocvrtki iz pršuta in rikote z mandljevo skorjo
Recepti Luca Ciano
Bresaola s sirom feta in pestom iz rukole
Recepti Nico Reynolds
Nadev
Recepti Filipa Gomes
Krona iz ovčetine z rižem in suhim sadjem
Recepti Nenad Veljković
Telečji biftek s kavo in z gobami šitake
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne kroglice
Recepti Lora in Stoyan
Jagnjetina z zelišči in rižem
Recepti John Torode in Lisa Faulkner
Sydneyjske koruzne palačinke z zmečkanim avokadom
Recepti Andy McDonald
Pikantni čufti s pečeno zelenjavo in bulgurjem
Recepti Lora in Stoyan
Pečen zajec z mladim krompirjem in gorčico