Jagnječji vrat z žajbljem iz pečice

Jagnječji vrat z žajbljem iz pečice

Opis

Priprava:

1. Meso na strani z maščobo zarežemo po dolgem in počez. Zareze ne smejo biti globlje kot 0,5 cm.

2. Meso potresemo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo 2 do 3 žlice oljčnega olja in meso popečemo najprej na strani, ki je bolj mastna. Pečemo, dokler ne nastane hrustljava skorjica, nato ga obrnemo na drugo stran.

3. Korenje očistimo in narežemo na kolute. Čebulo narežemo na debelejše polkroge. Zelenjavo stresemo v pekač in dodamo celo ter neolupljeno glavico česna. Na vrh damo palčko cimeta, lovorova lista in 2 do 3 vejice žajblja.

4. Pečeno meso položimo na zelenjavo. Nanj položimo 2 do 3 vejice žajblja. V pekač vlijemo rdeče vino, da pokrije zelenjavo. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici pri 200 stopinjah.

5. Meso vzamemo iz pečice in ga zavijemo v kuhinjsko krpo ter pustimo počivati. S pečene zelenjave odstranimo začimbe. Zelenjavo damo v multipraktik z malo omake in meljemo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Zelenjavni pire stresemo v lonec in segrejemo. Dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi.

6. Meso narežemo na tanke zrezke. Zvrstimo jih na podlago iz zelenjavnega pireja. Potresemo z narezanimi lističi žajblja.

7. Paprike razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na tanke trakove. Skuhano rdečo peso narežemo na kockice. Solato operemo in grobo narežemo. Razdelimo jo v dva globoka krožnika. Za preliv v skledi pomešamo limonin sok, melaso iz granatnega jabolka ter čisto malo soli in oljčnega olja. Dobro premešamo. Po solati razporedimo narezane paprike in peso ter prelijemo s prelivom. Solato lahko tudi najprej začinimo v skledi in nato postrežemo.

sestavine

  • 300 g jagnječjega stegna
  • 3 korenčki
  • 1 glavica česna
  • 0.5 šopka žajblja
  • 2 lovorova lista
  • 1 palčka cimeta
  • 3 žlice masla
  • 0.5 skodelice oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 2 čebuli
  • 2 skodelici rdečega vina

Za solato

  • 1 kos kuhane rdeče pese
  • 1 rumena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 2 papriki sivrija
  • sok ene limone
  • 0.5 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlici melase iz granatnega jabolka
  • 1 žlička popra
  • sol
  • 1 glavica zelene solate

Sorodni recepti