Jagnječji vrat z žajbljem iz pečice

Za nedeljsko kosilo odličen recept, ki vas ne bo razočaral!

sestavine

  • 300 g jagnječjega stegna
  • 3 korenčki
  • 1 glavica česna
  • 0.5 šopka žajblja
  • 2 lovorova lista
  • 1 palčka cimeta
  • 3 žlice masla
  • 0.5 skodelice oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 2 čebuli
  • 2 skodelici rdečega vina
  • Za solato:
  • 1 kos kuhane rdeče pese
  • 1 rumena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 2 papriki sivrija
  • sok ene limone
  • 0.5 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlici melase iz granatnega jabolka
  • 1 žlička popra
  • sol
  • 1 glavica zelene solate

Priprava

  • Meso na strani z maščobo zarežemo po dolgem in počez. Zareze ne smejo biti globlje kot 0,5 cm.
  • Meso potresemo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo 2 do 3 žlice oljčnega olja in meso popečemo najprej na strani, ki je bolj mastna. Pečemo, dokler ne nastane hrustljava skorjica, nato ga obrnemo na drugo stran.
  • Korenje očistimo in narežemo na kolute. Čebulo narežemo na debelejše polkroge. Zelenjavo stresemo v pekač in dodamo celo ter neolupljeno glavico česna. Na vrh damo palčko cimeta, lovorova lista in 2 do 3 vejice žajblja.
  • Pečeno meso položimo na zelenjavo. Nanj položimo 2 do 3 vejice žajblja. V pekač vlijemo rdeče vino, da pokrije zelenjavo. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici pri 200 stopinjah.
  • Meso vzamemo iz pečice in ga zavijemo v kuhinjsko krpo ter pustimo počivati. S pečene zelenjave odstranimo začimbe. Zelenjavo damo v multipraktik z malo omake in meljemo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Zelenjavni pire stresemo v lonec in segrejemo. Dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi.
  • Meso narežemo na tanke zrezke. Zvrstimo jih na podlago iz zelenjavnega pireja. Potresemo z narezanimi lističi žajblja.
  • Paprike razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na tanke trakove. Skuhano rdečo peso narežemo na kockice. Solato operemo in grobo narežemo. Razdelimo jo v dva globoka krožnika. Za preliv v skledi pomešamo limonin sok, melaso iz granatnega jabolka ter čisto malo soli in oljčnega olja. Dobro premešamo. Po solati razporedimo narezane paprike in peso ter prelijemo s prelivom. Solato lahko tudi najprej začinimo v skledi in nato postrežemo.

Sorodni recepti

Poglej vse