Gaspačo iz pečenih paradižnikov z vrtnim cvetjem
Recept je iz: Marcus Wareing
Osvežilen gazpaćo iz paradižnika, idealen za vroče poletne dni.
sestavine
- ZA GASPAČO:
- 1,2 kg paradižnika
- 2 rdeči papriki
- 2 rdeči čebuli, polovice
- 2 rezini kruha z drožmi brez skorje
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica olivnega olja
- 50 ml šerijevega kisa
- 20 g bazilike
- ZA POSTREŽBO:
- 1 strok velikostročnega česna, nasekljanega
- 2 stebli zelene, nakockani
- ½ kumare, nakockane
- 300 g mešanih češnjevih paradižnikov, nakockanih
- 5 listov bazilike, natrganih
- šerijev kis
- 2 žlici olivnega olja
- 4 rezine kruha z drožmi
- sol in sveže mleti črni poper
- užitno vrtno cvetje, recimo kapucinke ali ognjič (po želji)
Priprava
- Št. porcij: 4
- 1. Zagrejte žar ploščo ali zakurite žar. Ko ogenj zamre, na vročino dajte paradižnik, papriko in čebulo. Naj se peče 20–30 minut, občasno obrnite. Ko se zmehča in je črno, vzemite z vročine, ko se ohladi, olupite kožo paradižnika in čebule, odstranite stebla in seme iz paprik.
- 2. Kuhan paradižnik, papriko dajte v blender z natrganim kruhom, juho, olivnim oljem, kisom in baziliko. Miksajte do gladkega in začinite s soljo in poprom. Ohladite v hladilniku čez noč ali pa nalijte v skledo na ledu, če boste postregli takoj.
- 3. V skledi zmešajte česen, zeleno, kumaro in češnjev paradižnik. Dodajte baziliko, šerijev kis, malo olivnega olja in spet premešajte. Začinite s soljo in poprom po okusu.
- 4. Kruh pokapajte z olivnim oljem in popecite na žaru. Juho postrezite v skledah, dodajte mešanico češnjevih paradižnikov in užitne cvetove. Postrezite s popečenim kruhom z drožmi.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Mark Moriarty
Mineštra
Recepti Adam Liaw
Domači asam pedas
Recepti Ainsley Harriott
Enolončnica s popečenim piščancem in riž s fižolom
Recepti Michela Chiappa
Ribji brodet – zuppa di pesce
Recepti Mary Berry
Gobova juha s šampinjoni
Recepti Mary Berry
Tajska piščančja juha z rezanci
Recepti Donal Skehan
Ramen z instant rezanci in tofujem iz cvrtnika
Recepti Mineštra s fižolom in testeninami
Recepti Lora in Stoyan
Topla paradižnikova juha
Recepti Lora in Stoyan
Juha chowder z lososom in slanino