Osvežilen gazpaćo iz paradižnika, idealen za vroče poletne dni.

sestavine

  • ZA GASPAČO:
  • 1,2 kg paradižnika
  • 2 rdeči papriki
  • 2 rdeči čebuli, polovice
  • 2 rezini kruha z drožmi brez skorje
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica olivnega olja
  • 50 ml šerijevega kisa
  • 20 g bazilike
  • ZA POSTREŽBO:
  • 1 strok velikostročnega česna, nasekljanega
  • 2 stebli zelene, nakockani
  • ½ kumare, nakockane
  • 300 g mešanih češnjevih paradižnikov, nakockanih
  • 5 listov bazilike, natrganih
  • šerijev kis
  • 2 žlici olivnega olja
  • 4 rezine kruha z drožmi
  • sol in sveže mleti črni poper
  • užitno vrtno cvetje, recimo kapucinke ali ognjič (po želji)

Priprava

  • Št. porcij: 4
  • 1. Zagrejte žar ploščo ali zakurite žar. Ko ogenj zamre, na vročino dajte paradižnik, papriko in čebulo. Naj se peče 20–30 minut, občasno obrnite. Ko se zmehča in je črno, vzemite z vročine, ko se ohladi, olupite kožo paradižnika in čebule, odstranite stebla in seme iz paprik.
  • 2. Kuhan paradižnik, papriko dajte v blender z natrganim kruhom, juho, olivnim oljem, kisom in baziliko. Miksajte do gladkega in začinite s soljo in poprom. Ohladite v hladilniku čez noč ali pa nalijte v skledo na ledu, če boste postregli takoj.
  • 3. V skledi zmešajte česen, zeleno, kumaro in češnjev paradižnik. Dodajte baziliko, šerijev kis, malo olivnega olja in spet premešajte. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  • 4. Kruh pokapajte z olivnim oljem in popecite na žaru. Juho postrezite v skledah, dodajte mešanico češnjevih paradižnikov in užitne cvetove. Postrezite s popečenim kruhom z drožmi.

Sorodni recepti

Poglej vse