Juha chowder z lososom in slanino

sestavine

  • 400 g lososovega fileja, brez kože
  • 200 g zamrznjenih školjk, odstranjene lupine
  • 1,5 l ribje juhe
  • 100 g prekajene slanine (narezane na rezine)
  • 400 g mladega krompirja
  • 1 zelena paprika
  • 2-3 stebla zelene, narezana
  • 1/2 gomolja koromača
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 30 ml pijače Ouzo (Pernot, Mastic)
  • 180 ml smetane za stepanje (35-%)
  • drobnjak in koper za postrežbo
  • sol in poper po okusu
  • bageta za postrežbo

Priprava

  • 1. Olupite zeleno in jo drobno sesekljajte. Očistite česen, papriko, čebulo in koromač. Drobno sesekljajte. Krompir operite in narežite na debele kolobarje.
  • 2. V hladno ponev dajte slanino in jo segrejte. Ko se maščoba razpusti, pecite, da postane hrustljava, potem jo vzemite iz ponve. Dodajte zelenjavo. Pražite, dokler se rahlo ne zmehča. Prilijte Ouzo, dodajte moko in jo na hitro prepražite.
  • 3. Prilijte juho, dodajte krompir, posolite in ponev pokrijte. Na srednji temperaturi kuhajte 20 minut.
  • 4. Prilijte smetano in zavrite. Lososa narežite na kocke.
  • 5. V juho dodajte školjke in lososa. Začinite s soljo in pisanim poprom, kuhajte tri do štiri minute na močnem ognju in posodo vzemite z ognja.
  • 6. Juho postrezite z nasekljanim drobnjakom, koprom in slanino.
  • Nasvet: Če želite, lahko postrežete s krhlji limone in kruhom.

Sorodni recepti

Poglej vse