Velikonočna pletenka v pekaču za mafine

Te male pletenke so polnjene s puhastim kremnim sirom in so popolne tako za zajtrk kot za praznično večerjo.

sestavine

  • 500 g moke za pletenke
  • 150 g sladkorja (in še nekaj za posip)
  • 100 g masla (sobne temperature)
  • 200 ml toplega svežega mleka
  • 2 jajci (veliki, sobne temperature)
  • 1 zavojček burbonskega vaniljevega sladkorja
  • 1 zavojček limonove lupinice
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 1 rumova aroma
  • ZA PREMAZ:
  • 1 jajce
  • sveže mleko
  • ZA KREMO:
  • 350 g kremnega sira
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavojček limonove lupinice

Priprava

  • Št. porcij: 12
  • Čas kuhanja: 45 minut + vzhajanje
  • 1. V skledi zmešajte sladkor, vaniljev sladkor in jajca. Stepajte, dokler ne postane belo.
  • 2. V drugi skledi zmešajte moko in kvas. Oblikujte luknjo in vanjo vlijte jajčno mešanico in stopljeno maslo.
  • 3. Dodajte aromo ruma, limonovo lupinico in mleko. Dobro zmešajte z lopatico, potem pa z nastavkom za testo na mešalniku. Testo naj bo gladko in prožno. Če je treba, dodajte 1–2 ščepca moke. Postopoma dodajajte zmehčano maslo in mešajte. Testo dajte v čisto skledo, pokrijte ga s prozorno folijo in pustite vzhajati.
  • 4. Vzhajano testo razdelite na 36 kroglic. Oblikujte jih v trakce, po tri spletite skupaj in jih zvijte kot polže.
  • 5. Položite jih v modele za mafine, kamor se dajo papirnati škrniclji za mafine.
  • 6. Premažite jih s stepenim jajcem, pomešanim z malce mleka. Posipajte s sladkorjem in pecite na 170°C, dokler ne pozlatijo – kakih 20–23 minut.
  • 7. Z mešalnikom zmešajte kremni sir s sladkorjem in limonovo lupinico.
  • 8. Odrežite zgornje dele ohlajenih mafinov, nadevajte s kremo in zgornje dele položite nazaj.

Sorodni recepti

Poglej vse