Polentine z gorgonzolo in salamo
Recept je iz: Luca Ciano
Za pravi okus Italije bo poskrbel Luca Ciano, italijanski kuharski mojster, ki s svojo strastjo do hrane in izjemnimi kuharskimi veščinami ustvarja čarobne italijanske jedi. Pridruži se ostalim domačim kuharjem in pripravi še ti pristno italijansko jed. Buon appetito!
sestavine
- 150 g narezane sladke gorgonzole
- 30 g naribanega parmezana
- 70 ml mleka
- 30 ml smetane
- 15 g nesoljenega masla
- 15 g moke
- 80 g felinske salame, narezane na majhne kocke
- 200 g instant polente
- 600 ml vode
- 1 vejica žajblja
- 1 vejica rožmarina
- sol in poper
Priprava
- Št. porcij: 4-6
- 1. V kozico vlijte vodo in počakajte, da zavre, potem pa dodajte zelišča in ščepec soli.
- 2. Dodajte instant polento in ves čas mešajte. Kuhajte 3–5 minut, začinite po potrebi.
- 3. Polento prelijte v pekač, ki naj bo globok vsaj 5 centimetrov. Razporedite jo enakomerno in pustite, da se ohladi. Ko se ohladi, jo razrežite na krogce s premerom 3 centimetre. Vrhnje delce polentin izdolbite.
- 4. V kozici stopite maslo, potem pa dodajte moko. Kuhajte 2 minuti ter dodajte še mleko in smetano (postopoma). Dobro premešajte in počakajte, da zmes zavre, nato pa jo kuhajte še 5 minut. Zmes odstavite z ognja ter vmešajte še gorgonzolo in parmezan, dokler se ne stopita. Ko se mešanica ohladi, jo dajte v hladilnik. Ko se nekoliko zgosti, jo dajte v vrečko za brizganje.
- 5. Segrejte ponev z nelepljivim dnom in vanjo položite salamo. Pecite jo 4–5 minut oziroma dokler ne postane hrustljava. Za tem jo vzemite iz ponve in jo položite na papirnato brisačko.
- 6. Polentine položite v pekač, obložen s peki papirjem, in na vsako nabrizgajte »kremo« iz gorgonzole. Za tem dodajte še žličko salame.
- 7. Polentine pecite v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, in sicer 6–8 minut.
- 8. Postrezite jih na večjem pladnju, po želji jih okrasite.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Luca Ciano
Ocvrtki iz pršuta in rikote z mandljevo skorjo
Recepti Luca Ciano
Bresaola s sirom feta in pestom iz rukole
Recepti Marcus Wareing
Sendviči z zrezkom in marmelado s slanino
Recepti Lora in Stoyan
Jajca z vinsko omako
Recepti Nico Reynolds
Nadev
Recepti Filipa Gomes
Krona iz ovčetine z rižem in suhim sadjem
Recepti Luke Nguyen
Cmoki s kozicami in svinjino (mi sui cao)
Recepti Nenad Veljković
Telečji biftek s kavo in z gobami šitake
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne kroglice
Recepti Donal Skehan
Mesne kroglice s kremno gorčično omako