Za pravi okus Italije bo poskrbel Luca Ciano, italijanski kuharski mojster, ki s svojo strastjo do hrane in izjemnimi kuharskimi veščinami ustvarja čarobne italijanske jedi. Pridruži se ostalim domačim kuharjem in pripravi še ti pristno italijansko jed. Buon appetito!

sestavine

  • 150 g narezane sladke gorgonzole
  • 30 g naribanega parmezana
  • 70 ml mleka
  • 30 ml smetane
  • 15 g nesoljenega masla
  • 15 g moke
  • 80 g felinske salame, narezane na majhne kocke
  • 200 g instant polente
  • 600 ml vode
  • 1 vejica žajblja
  • 1 vejica rožmarina
  • sol in poper

Priprava

  • Št. porcij: 4-6
  • 1. V kozico vlijte vodo in počakajte, da zavre, potem pa dodajte zelišča in ščepec soli.
  • 2. Dodajte instant polento in ves čas mešajte. Kuhajte 3–5 minut, začinite po potrebi.
  • 3. Polento prelijte v pekač, ki naj bo globok vsaj 5 centimetrov. Razporedite jo enakomerno in pustite, da se ohladi. Ko se ohladi, jo razrežite na krogce s premerom 3 centimetre. Vrhnje delce polentin izdolbite.
  • 4. V kozici stopite maslo, potem pa dodajte moko. Kuhajte 2 minuti ter dodajte še mleko in smetano (postopoma). Dobro premešajte in počakajte, da zmes zavre, nato pa jo kuhajte še 5 minut. Zmes odstavite z ognja ter vmešajte še gorgonzolo in parmezan, dokler se ne stopita. Ko se mešanica ohladi, jo dajte v hladilnik. Ko se nekoliko zgosti, jo dajte v vrečko za brizganje.
  • 5. Segrejte ponev z nelepljivim dnom in vanjo položite salamo. Pecite jo 4–5 minut oziroma dokler ne postane hrustljava. Za tem jo vzemite iz ponve in jo položite na papirnato brisačko.
  • 6. Polentine položite v pekač, obložen s peki papirjem, in na vsako nabrizgajte »kremo« iz gorgonzole. Za tem dodajte še žličko salame.
  • 7. Polentine pecite v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, in sicer 6–8 minut.
  • 8. Postrezite jih na večjem pladnju, po želji jih okrasite.

Sorodni recepti

Poglej vse