Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina

Opis

Slastna mehka marinirana jagnjetina z obiljem začimb. Izjemno okusna, lepljiva, sladka, vendar udarna.  

Sestavine za marinado zmeljemo v multipraktiku v gladko pasto. Z ostrim nožem v jagnjetino naredimo okrog deset zarez, globokih približno štiri centimetre. Nato vanje zatlačimo nekaj karijevih listkov. Jagnjetino damo v pekač, ki je ravno dovolj velik, da vanjo spravimo pleče. Jagnjetino natremo s polovico paste za marinado. Preostalo pasto zlijemo po pekaču. Nato vse prekrijemo s plastično folijo in pekač z mesom damo marinirati v hladilnik za vsaj dve uri, še bolje pa čez noč.

Pečico segrejemo na 220 ºC oziroma plinsko na stopnjo 7. Jagnjetino vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo.

Meso pokapamo z oljčnim oljem ter v pekač vlijemo malce vode. Nato damo jagnjetino v pečico za tri do štiri ure oziroma za tako dolgo, da začne meso odstopati od kosti. Po prvih tridesetih minutah temperaturo zmanjšamo na 130 ºC/plin ½.

Pečeno meso prestavimo na desko, prekrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati okrog 15 minut. Medtem pripravimo omako. Drobno narežemo ingver, česen in čili. Odvečno maščobo iz pekača zlijemo v manjši kozarec in prihranimo za drugič. Nato damo pekač na srednji ogenj na štedilniku. Dodamo gorčična semena in karijeve listke. Pražimo okrog minuto, preden dodamo ingver, česen in čili. Pražimo še dve do tri minute, dokler se sestavine ne zmehčajo in zlato zapečejo.  Grobo nasekljamo paradižnik in ga dodamo. Vmešamo kokosovo mleko in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Občasno premešamo. Po okusu solimo in popramo, dodamo malo vinskega kisa ali limonin sok. Nato jo prelijemo na velik servirni pladenj. Na omako damo jagnjetino, ki jo potresemo z listki koriandra in pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem. Postrežemo z rižem, toplimi čapatiji in papadi.



Slastna mehka marinirana jagnjetina z obiljem začimb. Izjemno okusna, lepljiva, sladka, vendar udarna.  

Sestavine za marinado zmeljemo v multipraktiku v gladko pasto. Z ostrim nožem v jagnjetino naredimo okrog deset zarez, globokih približno štiri centimetre. Nato vanje zatlačimo nekaj karijevih listkov. Jagnjetino damo v pekač, ki je ravno dovolj velik, da vanjo spravimo pleče. Jagnjetino natremo s polovico paste za marinado. Preostalo pasto zlijemo po pekaču. Nato vse prekrijemo s plastično folijo in pekač z mesom damo marinirati v hladilnik za vsaj dve uri, še bolje pa čez noč.

Pečico segrejemo na 220 ºC oziroma plinsko na stopnjo 7. Jagnjetino vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo.

Meso pokapamo z oljčnim oljem ter v pekač vlijemo malce vode. Nato damo jagnjetino v pečico za tri do štiri ure oziroma za tako dolgo, da začne meso odstopati od kosti. Po prvih tridesetih minutah temperaturo zmanjšamo na 130 ºC/plin ½.

Pečeno meso prestavimo na desko, prekrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati okrog 15 minut. Medtem pripravimo omako. Drobno narežemo ingver, česen in čili. Odvečno maščobo iz pekača zlijemo v manjši kozarec in prihranimo za drugič. Nato damo pekač na srednji ogenj na štedilniku. Dodamo gorčična semena in karijeve listke. Pražimo okrog minuto, preden dodamo ingver, česen in čili. Pražimo še dve do tri minute, dokler se sestavine ne zmehčajo in zlato zapečejo.  Grobo nasekljamo paradižnik in ga dodamo. Vmešamo kokosovo mleko in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Občasno premešamo. Po okusu solimo in popramo, dodamo malo vinskega kisa ali limonin sok. Nato jo prelijemo na velik servirni pladenj. Na omako damo jagnjetino, ki jo potresemo z listki koriandra in pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem. Postrežemo z rižem, toplimi čapatiji in papadi.


sestavine

Sestavine

  • 2.5 kg jagnječje pleče s kostjo
  • pest svežih listov karija
  • oljčno olje
  • morska sol in sveže mleti črni poper
  • velik šopek svežega koriandra
  • ekstra deviško oljčno olje

Marinada

  • 5 cm kos svežega ingverja
  • olupljenega
  • 1 velika rdeča čebula
  • olupljena
  • 2 sveža zelena čilija
  • semena odstranimo
  • 50 g mletih mandljev
  • 2 žlici lahkega navadnega jogurta
  • 1 žlica rjavih gorčičnih semen
  • 1 žlica belega vinskega kisa

Omaka

  • 3 cm kos svežega ingverja
  • olupljenega
  • 8 strokov česna
  • olupljenih
  • 1 sveži zeleni čili
  • odstranimo semena
  • 1 zvrhana žlica rjavih gorčičnih semen
  • pest svežih listov karija
  • 4 veliki zreli paradižniki
  • 400 ml lahkega kokosovega mleka
  • beli vinski kis ali sok pol limone

Sorodni recepti