Pita s puranom in porom

Pita s puranom in porom

Opis

 Način priprave:

1. Por dobro operemo. Zeleni del narežemo na manjše, belega pa na večje kose.

2. Slanino narežemo na kocke in jo damo v ponev. Dodamo zdrobljeni timijan, oljčno olje in maslo. Pustimo nekaj minut, da se slanina popeče.

3. Dodamo por, solimo in popramo. Premešamo. Pokrijemo in pustimo na majhnem ognju približno pol ure.

4. V dušen por s slanino dodamo narezano puranje meso (belo, črno ali ostanke). Dodamo moko in premešamo. Zalijemo z vročo piščančjo ali puranjo jušno osnovo in premešamo, nato pa povečamo ogenj. Na koncu dodamo kislo smetano, posolimo in popopramo. Rahlo premešamo.

5. Zmes precedimo tako, da jo damo v gosto cedilo, pod njega pa damo skledo in pustimo 10 do 15 minut.

6. Testo vzamemo iz hladilnika pol ure preden začnemo s kuhanjem.  Razvaljamo ga tako, da podenj in nadenj potresemo moko. Razvaljamo ga v pravokotno obliko, debeline približno 3 mm. Nanj razlomimo pečen in olupljen kostanj in narežemo liste žajblja. Testo prepognemo na pol in dobro pritisnemo. Znova ga previdno razvaljamo.

7. Precejeni nadev stresemo v pravokotni pekač in ga razporedimo. Nanj postavimo testo in nadev dobro zavijemo z vseh strani. Z nožem poševno naredimo rahle zareze v testu in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pito pečemo 30 do 40 minut pri 180 stopinjah.

8. Kos pite postrežemo s kuhanim grahom (zamrznjen grah skuhamo, solimo in popramo, dodamo limonov sok in maslo) in z omako.

sestavine

  • 2 kg pora
  • 2 kosa slanine
  • 0.5 vejice timijana
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • sol
  • poper
  • 800 g pečenega puranjega mesa
  • 2 žlici moke
  • 1 l jušne osnove
  • 2 žlici kisle smetane
  • 12 pečenih ali kuhanih kostanjev
  • 1 jajce
  • 2 lista žajblja
  • 500 g listnatega testa

Sorodni recepti