Pastinakova saltimboka

Nežen pastinak z žajbljem, zavit v pršut in popečen do zlatorjave barve, potem pa prelit z medom in jabolčnim kisom. Okusna priloga za na praznično mizo.

sestavine

  • 800 g pastinaka, olupljenega in po dolgem narezanega na četrtine
  • 2 70-gramska zavoja pršuta, narezanega na pol
  • velik šop žajbljevih lističev
  • žlica oljčnega olja
  • 50 g masla
  • žlica medu
  • 2 žlički jabolčnega kisa ali malo belega vina

Priprava

  • Št. porcij: 8-10
  • 1. Pastinak položite v kozico, polno hladne slanice, in segrevajte do vrenja. Pustite, da vre 10–12 minut, da se pastinak rahlo zmehča. Odlijte vodo in pustite, da se pastinak malo ohladi. Pripravo lahko končate tudi naslednji dan.
  • 2. Na desko položite dva kosa pršuta in na eno stran položite tri kose pastinaka ter žajbljev listič. Ovijte pršut okoli pastinaka. Ponavljajte, dokler vam ne zmanjka pastinaka.
  • 3. V ponvi na zmernem ognju segrejte olje in prepražite preostali žajbelj. Vzemite ga iz ponve in ga dajte na stran. V ponev dodajte maslo, nato pa še pastinakove zavojčke. Pražite jih, da dobijo zlato barvo.
  • 4. Dodajte med in jabolčni kis, premešajte in postrezite. Potrosite s praženimi žajbljevimi lističi.

Sorodni recepti

Poglej vse