Jeroenove ostrige Rockefeller

Jeroenove ostrige Rockefeller

Opis

Priprava:

 

Holandska omaka

V lonec vlijemo vino in kis ter pustimo, da zavre. Šalotko olupimo in nasekljamo. Nato v lonec damo poper v zrnju, pehtran in šalotko. Naj tekočina vre okrog 15 minut in naj se tretjina zreducira. Osnovo za omako precedimo. Lonec vrnemo na ogenj, a naj bo majhen. Jajca ubijemo in rumenjak ločimo od beljaka. Rumenjake dodamo omaki in jih z metlico penasto stepemo. Ko je omaka dovolj penasta, vanjo vlijemo stopljeno maslo. Ogenj ugasnemo. Lonec pokrijemo s pokrovko, da omaka ne izpari.

 

Špinača

V ponvi segrejemo malce oljčnega olja. Špinačo pečemo okrog 2 minuti in ves čas mešamo. Špinačo odcedimo skozi cedilo.

 

Ostrige Rockefeller

Pečico segrejemo na 220 °C. Ostrige odpremo z nožem za ostrige. Prerežemo močno mišico za odpiranje školjke in meso ločimo od školjke. Začinimo z malce tabasca. Na ostrigo položimo malce špinače in večjo žlico holandske omake.

 

Ostrige na hitro popečemo v pečici, dokler holandska omaka ne postane rumene barve.

 

S plinskim gorilnikom lahko še dodatno flambiramo zgornji sloj omake, da dobimo temnejši zlatorjavi odtenek. Ostrige položimo na krožnik.


Priprava:

 

Holandska omaka

V lonec vlijemo vino in kis ter pustimo, da zavre. Šalotko olupimo in nasekljamo. Nato v lonec damo poper v zrnju, pehtran in šalotko. Naj tekočina vre okrog 15 minut in naj se tretjina zreducira. Osnovo za omako precedimo. Lonec vrnemo na ogenj, a naj bo majhen. Jajca ubijemo in rumenjak ločimo od beljaka. Rumenjake dodamo omaki in jih z metlico penasto stepemo. Ko je omaka dovolj penasta, vanjo vlijemo stopljeno maslo. Ogenj ugasnemo. Lonec pokrijemo s pokrovko, da omaka ne izpari.

 

Špinača

V ponvi segrejemo malce oljčnega olja. Špinačo pečemo okrog 2 minuti in ves čas mešamo. Špinačo odcedimo skozi cedilo.

 

Ostrige Rockefeller

Pečico segrejemo na 220 °C. Ostrige odpremo z nožem za ostrige. Prerežemo močno mišico za odpiranje školjke in meso ločimo od školjke. Začinimo z malce tabasca. Na ostrigo položimo malce špinače in večjo žlico holandske omake.

 

Ostrige na hitro popečemo v pečici, dokler holandska omaka ne postane rumene barve.

 

S plinskim gorilnikom lahko še dodatno flambiramo zgornji sloj omake, da dobimo temnejši zlatorjavi odtenek. Ostrige položimo na krožnik.

sestavine

Holandska omaka

  • 100 ml belega kisa
  • 200 ml belega vina
  • 1 šalotka
  • 10 zrn popra
  • pol šopka pehtrana
  • 2 jajci
  • 250 g stopljenega masla

Špinača

  • 300 g špinače

Ostrige

  • 12 ostrig
  • nekaj kapljic tabasca

Potrebujemo še:

  • nož za ostrige in cedilo

Sorodni recepti