Avstrijski šarkelj z banano in kokosom

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • MASA:
  • 350 g prezrelih banan (približno 3 banane)
  • 350 g trsnega ali rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • lupinica 1 limone
  • 100 g kisle smetane
  • 125 g masla
  • 3 jajca
  • 150 g ržene moke
  • 200 g univerzalne moke
  • 19 g pecilnega praška
  • 2 žlici naribanega kokosa
  • OKRASITEV:
  • 4 žlice marelične marmelade
  • 50 g kokosovih kosmičev
  • pekač za torto v obliki tulipana

Priprava

  • Masa
  • 1. Segrejte pečico na 160 °C na zgornjem in spodnjem ogrevanju. Banane olupite in pretlačite ter dobro zmešate z dvema tretjinama sladkorja, vanilijevim sladkorjem, ščepcem soli, limonino lupinico in kislo smetano.
  • 2. 100 g masla s preostalim sladkorjem stepite do kreme. Vmešajte jajca in jih stepite.
  • 3. Bananino zmes vmešajte v zmes masla in jajc. Presejte moko in pecilni prašek ter ju na kratko zmešajte z rženo moko. Nato mešanico moke vmešajte v mešanico banan in masla.
  • 4. Raztopite 25 g masla in z njim premažite notranjost pekača v obliki tulipana. Nato posujte z naribanim kokosom. Testo vlijte v pekač, da bo poln do treh četrtin. Torto pecite v pečici približno 60 minut. Počakajte, da se ohladi, in jo odstranite iz pekača.
  • Okrasitev
  • 1. Pečico segrejte na 170 °C. Kokosove kosmiče približno 10 minut pražite v pečici. Marelično marmelado segrejte z 2 žlicama vode. Z marmelado premažite torto in jo okrasite s kokosovimi kosmiči.

Sorodni recepti

Poglej vse