Torta z limonino kremo in s čokolado

Torta z limonino kremo in s čokolado

Opis

1. Za limonino kremo stopimo maslo. Limone operemo in dobro posušimo ter jim naribamo lupino. Nato izcedimo sok.

2. V skledi stepemo jajca s sladkorjem. Dodamo limonin sok, naribano lupino in stopljeno maslo ter premešamo. Zmes zlijemo v lonec in segrejemo na šibkem ognju ter mešamo tri minute. Krema mora postati gladka. Kremo prelijemo v kozarec in ko se ohladi damo v hladilnik, da se zgosti.

3. Za biskvit stopimo maslo. Beljake rahlo stepemo z mešalnikom. Nato dodamo pol količine sladkorja in stepemo v trd sneg. V stekleni skledi stepemo rumenjake s preostalim sladkorjem in jih pokuhamo na vodni kopeli (pomembno je, da voda v loncu ne zavre), dokler ne postanejo svetlejši in gostejši.

4. Stepene rumenjake dodamo stepenim beljakom in previdno premešamo s kuhalnico. Nato dodamo moko in stopljeno maslo. Previdno premešamo.

5. Dva okrogla modla dobro namastimo in jima dno prekrijemo s papirjem za peko. Vanju razdelimo zmes in zgladimo. Biskvita pečemo 20 minut v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah.

6. Za čokoladno glazuro smetano vlijemo v lonec in pustimo, da zavre. Čokolado narežemo na drobno in jo dodamo v skledo. Čokolado zalijemo z vročo smetano in dodamo jabolčno melaso. Mešamo, dokler zmes ne postane gladka. Prestavimo jo v kovinski pekač in pustimo v hladilniku eno uro ter jo občasno premešamo.

7. Ko se biskvita ohladita, ju vzamemo iz modlov in jima odlepimo papir za peko. Enega postavimo na vrtljivo stojalo za torto. Nanesemo dovolj limonine kreme in jo enakomerno zgladimo. Dodamo drugi biskvit in rahlo pritisnemo. Nanesemo limonino kremo in jo razmažemo v tanko plast.

8. Čokoladno glazuro premešamo in jo zlijemo na torto. Razmažemo jo po vsej površini torte, po vrhu in ob strani. Glazuro dobro zgladimo tako, da stojalo obračamo in si pomagamo s paletnim nožem.

9. Torto okrasimo z ostružki bele čokolade in malo naribane limonine lupine.

sestavine

Za limonino kremo

  • 120 g masla
  • 3 bio limone
  • 3 jajca
  • 230 g sladkorja

Za biskvit

  • 50 g masla
  • 4 beljaki
  • 100 g sladkorja
  • 6 rumenjakov
  • 100 g moke

Za čokoladno kremo

  • 450 g temne čokolade
  • 635 ml sladke smetane
  • 1 žlička jabolčne melase

Za okras

  • naribana lupina ene bio limone
  • 30 g bele čokolade

Sorodni recepti