Hitra musaka

Musako pripravimo v ločenih keramičnih posodah. Prepraženo in začinjeno mleto meso razporedimo med dve plasti pire krompirja. Po vrhu dodamo preliv iz jajc in jogurta ter posujemo s sirom.

sestavine

  • ZA PIRE KROMPIR:
  • 800 g krompirja, olupljenega
  • 300 ml mleka
  • 60 g masla
  • 1 ščep muškatnega oreščka
  • sol po okusu
  • ZA OMAKO Z MLETIM MESOM:
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 2 konzervi nasekljanega paradižnika (po 400 g)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 palčka cimeta
  • 1/2 žličke kumina
  • 1/2 žličke šetraja
  • 1 žlička dimljene paprike
  • sol in poper po okusu
  • PRELIV:
  • 400 g jogurta
  • 3 jajca
  • 2 – 3 žlice moke
  • sol po okusu
  • POSIP:
  • 80 g trdega sira

Priprava

  • Št. porcij: 8
  • 1. Prepražite mleto meso na olivnem olju in ves čas mešajte, da se zlato zapeče. Vmešajte čebulo in česen, nasekljana na drobno. Na hitro prepražite in dodajte paradižnik.
  • 2. Dodajte cimet, kumin, dimljeno papriko in šetraj. Solite in poprajte ter pokrijte in pražite še približno 10 – 15 minut. Po potrebi dodajte skodelico vroče vode.
  • 3. Skuhajte krompir v slani vodi. Odcedite in ko je krompir še vroč, ga pretlačite, ampak ne do gladkega. Vmešajte maslo, dodajte mleko, sol in muškatni orešček.
  • 4. Za preliv zmešajte jogurt, jajca, moko in ščep soli.
  • 5. Polovico krompirja porazdelite po pekačih. Odstranite cimet iz mesne omake in jo nadevajte na krompir. Pokrijte s preostalim krompirjem in prelivom. Na koncu posipajte z naribanim trdim sirom.
  • 6. Pečico ogrejte na 200 stopinj in pesite 20– 25 minut.
  • Nasvet:
  • Postrezite s taratorjem ali jogurtovo omako.

Sorodni recepti

Poglej vse