Hitra musaka
Recept je iz: Lora in Stoyan

Musako pripravimo v ločenih keramičnih posodah. Prepraženo in začinjeno mleto meso razporedimo med dve plasti pire krompirja. Po vrhu dodamo preliv iz jajc in jogurta ter posujemo s sirom.
sestavine
- ZA PIRE KROMPIR:
- 800 g krompirja, olupljenega
- 300 ml mleka
- 60 g masla
- 1 ščep muškatnega oreščka
- sol po okusu
- ZA OMAKO Z MLETIM MESOM:
- 500 g mešanega mletega mesa
- 2 konzervi nasekljanega paradižnika (po 400 g)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 4 žlice olivnega olja
- 1 palčka cimeta
- 1/2 žličke kumina
- 1/2 žličke šetraja
- 1 žlička dimljene paprike
- sol in poper po okusu
- PRELIV:
- 400 g jogurta
- 3 jajca
- 2 – 3 žlice moke
- sol po okusu
- POSIP:
- 80 g trdega sira
Priprava
- Št. porcij: 8
- 1. Prepražite mleto meso na olivnem olju in ves čas mešajte, da se zlato zapeče. Vmešajte čebulo in česen, nasekljana na drobno. Na hitro prepražite in dodajte paradižnik.
- 2. Dodajte cimet, kumin, dimljeno papriko in šetraj. Solite in poprajte ter pokrijte in pražite še približno 10 – 15 minut. Po potrebi dodajte skodelico vroče vode.
- 3. Skuhajte krompir v slani vodi. Odcedite in ko je krompir še vroč, ga pretlačite, ampak ne do gladkega. Vmešajte maslo, dodajte mleko, sol in muškatni orešček.
- 4. Za preliv zmešajte jogurt, jajca, moko in ščep soli.
- 5. Polovico krompirja porazdelite po pekačih. Odstranite cimet iz mesne omake in jo nadevajte na krompir. Pokrijte s preostalim krompirjem in prelivom. Na koncu posipajte z naribanim trdim sirom.
- 6. Pečico ogrejte na 200 stopinj in pesite 20– 25 minut.
- Nasvet:
- Postrezite s taratorjem ali jogurtovo omako.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Luca Ciano
Ocvrtki iz pršuta in rikote z mandljevo skorjo
Recepti Luca Ciano
Bresaola s sirom feta in pestom iz rukole
Recepti Marcus Wareing
Sendviči z zrezkom in marmelado s slanino
Recepti Lora in Stoyan
Jajca z vinsko omako
Recepti Nico Reynolds
Nadev
Recepti Filipa Gomes
Krona iz ovčetine z rižem in suhim sadjem
Recepti Luke Nguyen
Cmoki s kozicami in svinjino (mi sui cao)
Recepti Nenad Veljković
Telečji biftek s kavo in z gobami šitake
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne kroglice
Recepti Donal Skehan
Mesne kroglice s kremno gorčično omako