Zelena jagnjetina
Recept je iz: Angelique Schmeinck

Vabljeni k pripravi kosila ali večerje ob vam najljubši družbi!
sestavine
- Za meso
- 400 g jagnjetine
- 0.5 šopka timijana
- sol
- poper
- 0.5 žličke masla
- Za omako
- 2 žlici kaper
- 20 črnih oliv
- 8 žlic bučnega olja
- 4 žlice balzamičnega kisa
- Za zelenjavo
- 20 zelenih belušev
- 200 g špinače
- 100 ml mesne jušne osnove
- 1 žlička masla
Priprava
- Izberemo kakovosten kos jagnjetine. Ko meso vzamemo iz hladilnika, ga pustimo 15 minut pri sobni temperaturi, da se sprosti. Poševno zarežemo mastni sloj mesa v dveh smereh. Odtrgamo listke timijana in drobno narežemo. Meso potresemo in dobro natremo s timijanom. Nato ga nekaj časa pustimo tako počivati.
- Segrejemo ponev in v njej stopimo malce masla. Meso potresemo s soljo in poprom ter položimo z maščobo navzdol. Pečemo ga med nenehnim obračanjem, dokler ne dobi zlatorjave barve na obeh straneh. Zapečeno meso položimo v plitev pekač in ga za 8 minut postavimo v predhodno segreto pečico pri 160 stopinjah. Ali je meso pripravljeno lahko preverimo s prsti ali termometrom. Temperatura v sredini mesa mora biti 48 stopinj. Meso znotraj mora biti rožnato. Po peki meso ovijemo v aluminijasto folijo ter pustimo počivati 5 do 10 minut.
- Odrežemo 2 do 4 cm koncev belušev in jih olupimo z lupilcem. Potopimo jih v vrelo slano vodo za minuto in pol do dve. Takoj jih prestavimo v skledo z ledeno vodo za približno 20 sekund. Vzamemo jih ven in položimo na papirnato brisačo, da se odcedijo. Beluše poševno narežemo.
- V lonec damo preostalo maslo in ga stopimo. Dodamo predhodno oprane liste mlade špinače in močno mešamo, dokler ne ovenijo. Prestavimo jih v cedilo.
- V skledi pomešamo bučno olje z balzamičnim kisom. Dodamo kapre in grobo narezale olive taggiasco. Rahlo premešamo.
- Beluše glaziramo neposredno pred postrežbo jedi. V loncu segrejemo mesno jušno osnovo (najbolje, da jo pripravimo sami; lahko jo hranimo v modlih za led, in ko je potrebno, uporabimo eno ali nekaj kock) ter dodamo kockico masla. Premešamo. Dodamo trakove belušev in mešamo, dokler ne vpijejo tekočine.
- Meso narežemo na medaljone, debele približno 1,5 cm.
- Na sredini plitvega krožnika oblikujemo trak iz dušene špinače. Nanj razvrstimo beluše. Dodamo tudi tri medaljone, postavljene pokonci, na razdalji približno 2 cm drug od drugega. Vsak medaljon prelijemo z malce omake z olivami.
- Nasvet za vino: Jedi se odlično poda špansko rdeče vino, ki je stalo v hrastovih sodih, z rastlinsko aromo, denimo iz Calatayuda, kjer grozdje obirajo ob polni luni.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Nadiya Hussain
Jagnječja rebrca
Recepti Marcus Wareing
Jagnječji hrbet, ploščati kruh, jogurt in kisle kumarice
Recepti Curtis Stone
Jagnječja rebrca s skorjico in pečen češnjevec
Recepti Nico Reynolds
Počasi kuhana jagnjetina
Recepti Donal Skehan
Jagnjetina s harisso z žara s pečeno zelenjavo
Recepti Rudolph van Veen
Jagnjetina z omako
Recepti Mark Moriarty
Jagnječji giros
Recepti Donal Skehan
Maroške pekoče mesne kroglice
Recepti Mark Moriarty
Jagnjetina s krompirjem
Recepti Ainsley Harriott
Jagnječji kotleti s paradižnikovimi nabodali