Za pravi okus Italije bo poskrbel Luca Ciano, italijanski kuharski mojster, ki s svojo strastjo do hrane in izjemnimi kuharskimi veščinami ustvarja čarobne italijanske jedi. Pridruži se ostalim domačim kuharjem in pripravi še ti pristno italijansko jed. Buon appetito!

sestavine

  • 250 g riža carnaroli
  • ¼ fino nasekljane čebule
  • 1,2 l vrele zelenjavne jušne osnove
  • 125 ml prosecca
  • 1 žlica sipinega črnila
  • 8–10 sardonov v olju
  • 12 olupljenih in prepolovljenih kraljevih kozic
  • 1 limeta, lupinica + sok
  • 60 g nesoljenega masla, narezanega na kocke
  • 20 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 40 g naribanega sira grana padano
  • 4 x 80 g burrate
  • 1 žlica soli z algami
  • poper

Priprava

  • Št. porcij: 4
  • 1. V posodi s težkim dnom nežno pražite čebulo v 25 g masla in olivnega olja, dokler ni zlato rjava. Dodajte riž in ga nekaj minut pražite. Dodajte prosecco in počakajte, da izhlapi.
  • 2. Dodajte zajemalko vrele jušne osnove in sipino črnilo ter pustite, da vse skupaj zavre. Ko jušne osnove zmanjka, je dodajte še zajemalko. Rižoto kuhajte, dokler ne bo al dente (približno 16–18 minut).
  • 3. Medtem v skledi kozice premešajte z limetinim sokom, ekstra deviškim olivnim oljem, soljo z algami in žlico prosecca.
  • 4. Na mizo položite 4 ravne krožnike in na vsakega dajte žličko paste iz sardonov. S čopičem jo razporedite po krožniku. Nanjo dodajte 6 polovic surovih kozic.
  • 5. Ko je rižota kuhana, jo odstavite z ognja in ji dodajte maslo ter parmezan. Pustite, da počiva 1–2 minuti.
  • 6. Rižoto postrezite na surove kozice in okrasite z burrato ter limetino lupinico.

Sorodni recepti

Poglej vse