Opis

Priprava

Rižota s kozicami:

V loncu zavremo vodo z jušno kocko.

Šalotko olupimo in nasekljamo.

Zeleni odstranimo niti in jo narežemo na kockice.

V ponvi segrejemo olje, dodamo šalotko in zeleno ter ju pražimo približno 4 minute.

Dodamo riž in vse pražimo še 2 minuti.

Vlijemo belo vino in dobro premešamo.

Ko vino izhlapi, začnemo rižu dodajati juho po zajemalkah. Nenehno mešamo. Po približno 15 minutah je riž kuhan.

Naribamo limonino lupino (limono shranimo) in jo skupaj s kozicami vmešamo v rižoto. Segrevamo še približno 2 minuti.

Ponev odstavimo z ognja in v rižoto vmešamo parmezan in maslo. Začinimo s sveže mletim poprom.

Limono narežemo na osmine.

Sveža solata:

V skledo naribamo pomarančno lupino. Pomarančo prepolovimo in sok iztisnemo v skledo.

Dodamo ekstra deviško oljčno olje, gorčico, malce soli in sveže mletega popra. Dobro premešamo.

Glavicam solate odrežemo spodnjo stran in liste ločimo. Solato pomešamo s prelivom.

Postrežba:

Rižoto in svežo solato razdelimo na krožnike. Ob rižoti postrežemo limonine krhlje. 

sestavine

Rižota s kozicami

  • 1 l vode
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 1 šaltoka
  • 1 steblo stebelne zelene
  • oljčno olje za peko
  • 300 g riža za rižote
  • 150 ml belega vina
  • 1 limona
  • 250 g rožnatih kozic
  • 50 g naribanega parmezana
  • 1 košček masla

Sveža solata

  • 1 pomaranča
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlička gorčice
  • 4 glavice solate little gem

Sorodni recepti