Za pravi okus Italije bo poskrbel Luca Ciano, italijanski kuharski mojster, ki s svojo strastjo do hrane in izjemnimi kuharskimi veščinami ustvarja čarobne italijanske jedi. Pridruži se ostalim domačim kuharjem in pripravi še ti pristno italijansko jed. Buon appetito!

sestavine

  • 1/4 na drobno nasekljane čebule
  • 100 g nesoljenega masla
  • 20 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 300 g riža carnaroli (ali navadnega riža)
  • 40 g naribanega parmezana
  • 200 g rakov
  • 100 g naribane botarge
  • 100 g sira stracciatella (na sobni temperaturi)
  • 1/2 skodelice belega vina
  • 1,2 litra vrele školjčne ali zelenjavne juhe
  • šop peteršilja, ki ga 2 uri sušimo v pečici pri 180 stopinjah Celzija, potem pa zmiksamo v prah
  • sol in poper po okusu

Priprava

  • 1. V kozici s težkim dnom na 25 g masla in olivnem olju popražimo čebulo, dokler ne porjavi. Za tem dodamo riž in ga pražimo nekaj minut. Potem dodamo vino in kuhamo, dokler ne izhlapi. Dodamo še zajemalko vrele juhe in pustimo, da se vse skupaj nekaj časa kuha. Ko sestavine absorbirajo juho, dodamo še eno zajemalko. To počnemo, dokler riž ni kuhan al dente (približno 16–18 minut).
  • 2. Pripravljen riž odstavimo s štedilnika, dodamo rake in dobro premešamo. Za tem dodamo še maslo in parmezan ter pustimo, da sestavine 2 minut počivajo.
  • 3. Medtem v vroči ponvi popečemo začinjeno salamo, dokler ni hrustljava.
  • 4. Rižoto postrežemo na ploskem krožniku in jo okrasimo s sirom stracciatella, hrustljavo salamo, naribano botargo in peteršiljevim prahom.

Sorodni recepti

Poglej vse