Najboljša cvetača z brokolijem in sirom

Pečico segrejemo na 180 °C oziroma nastavimo plinsko pečico na stopnjo 4. Česen olupimo in tanko narežemo. V srednje veliko ponev damo maslo, jo postavimo na srednji ogenj in v njej popražimo česen. Ko se maslo stopi, vmešamo moko in jo pražimo minuto, da dobimo pasto. Potem počasi prilivamo mleko, pri čemer ves čas mešamo z metlico, da dobimo gladko omako. Dodamo brokoli (če uporabimo svežega, ga najprej razrežemo) in na majhnem ognju kuhamo dvajset minut oziroma tako dolgo, da se brokoli zelo zmehča in začne razpadati. Nato vse zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po potrebi razredčimo z malo mleka. Vmešamo polovico naribanega čedarja in solimo po okusu.

 

Cvetačo razporedimo v primerni posodi za peko (če uporabimo svežo, jo najprej razdelimo na cvetove), jo prelijemo z bešamelno-brokolijevo omako ter potresemo s preostalim naribanim čedarjem. Kruh v multipraktiku zmeljemo v drobtine, nato dodamo listke timijana in mandlje ter še enkrat zmeljemo. Prilijemo malce olja, ščep soli in poper, pretresemo in z mešanico potresemo cvetačo s sirovo omako. Pečemo eno uro do zlatorjave barve. Pa dober tek!

sestavine

  • Sestavine2 stroka česna 50 g neslanega masla 50 g bele moke 500 ml posnetega mleka 500 g svežega ali zamrznjenega brokolija 75 g zrelega čedarja 1 kg sveže ali zamrznjene cvetače 2 rezini čabate ali starega kruha 2 vejici svežega timijana 25 g mandljev v lističih oljčno olje

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse