Začinjeni božični štruci
Recept je iz: Donal Skehan

Božično štruco lahko razdelite na štiri dele in z njimi obdarujete najdražje. Zdržala bo dva do tri dni, lahko pa jo tudi zamrznete. V vsakem primeru jo pred postrežbo dobro pogrejte.
sestavine
- 500 ml polnomastnega mleka
- 110 g masla
- 75 g sladkorja v prahu
- 800 g krušne moke
- 12 g drobno mlete morske soli
- 2 7-gramska zavojčka kvasa v prahu
- 2 žlički mletega kardamoma
- razžvrkljano jajce
- 4 žlice sladkornih perlic (ali sladkorja demerara)
- NADEV:
- 125 g zmehčanega masla
- 90 g rjavega sladkorja
- žlička mletega cimeta
- 40 g na drobno nasekljanih ameriških orehov
- SIRUP:
- 45 g sladkorja v prahu
- 45 ml vode
- žlička mletega kardamoma
Priprava
- Št. porcij: 2
- 1. V kozici na srednjem ognju segrevajte mleko, maslo in sladkor, dokler se maslo in sladkor ne stopita.
- 2. V veliki skledi zmešajte moko, sol, kvas in kardamom. Na sredini napravite jamico in vanjo vlijte mokre sestavine. Mešajte z rokami ali kuhalnico, da dobite testo. Prestavite ga na čisto površino in mesite okoli deset minut, da postane gladko in prožno (pomagate si lahko z električnim mešalnikom). Sprva bo testo lepljivo, sčasoma pa se bo povezalo, ne da bi vam bilo treba dodajati moko.
- 3. Prestavite testo v pomokano skledo in ga pokrijte s krpo. Eno uro ga pustite vzhajati v toplem temnem prostoru.
- 4. Medtem pripravite nadev. V skledi stepajte maslo, sladkor in cimet, da dobite rahlo kremo.
- 5. Ko testo naraste, iz njega izbijte zrak. Prestavite ga na rahlo pomokano površino in ga razvaljajte v velik pravokotnik debeline 5 mm. Po njem razmažite nadev in ga potrosite z ameriškimi orehi.
- 6. Zvijte testo po dolžini, da dobite dolg valj. Prerežite ga na dvoje in kosa razvaljajte v dolga pravokotnika, široka okoli 10 cm.
- 7. Z ostrim nožem zarežite vsak pravokotnik na tri dolge trakove (na vrhu pustite okoli 2 cm testa, da se trakovi držijo skupaj). Spletite trakove v kito in stisnite skupaj konce trakov.
- 8. Prestavite štruci v dva pekača po 900 g. Pokriti ju pustite na toplem 45 minut do eno uro, da znova vzhajata.
- 9. Segrejte pečico na 190 ˚C ali 170 ˚C z vključenim ventilatorjem.
- 10. Premažite štruci z razžvrkljanim jajcem in ju posujte s sladkornimi perlicami. Pecite ju 25 minut oziroma dokler se ne napihneta in ne postaneta zlatorjavi.
- 11. Pripravite sirup, tako da v vodi nad nizkim ognjem stopite sladkor. Nato dodajte kardamom in pustite, da vre, dokler ne dobite lepljivega sirupa.
- 12. Vzemite štruci iz pečice, premažite ju s sirupom in ju prestavite na rešetko, da se malo ohladita, preden ju narežete in postrežete.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Ainsley Harriott
Kruhek s česnom
Recepti Rudolph van Veen
Kruh brez glutena
Recepti Lora in Stoyan
Masleni kruh s sodo bikarbono
Recepti Lora in Stoyan
Žepki iz domačega pirinega testa
Recepti Warren Mendes
Sirni kruh mealie s paradižnikovim maslom
Recepti Lora in Stoyan
Strandžanke s hitro pripravljeno ljutenico
Recepti Luca Ciano
Krompirjeva fokača
Recepti Martha Stewart
Karameliziran ovseni kruh
Recepti Lora in Stoyan
Kruh s praženim maslom in zeliščno soljo
Recepti John Torode in Lisa Faulkner
Jajca po turško s ploščatim kruhom