Začinjeni božični štruci

Božično štruco lahko razdelite na štiri dele in z njimi obdarujete najdražje. Zdržala bo dva do tri dni, lahko pa jo tudi zamrznete. V vsakem primeru jo pred postrežbo dobro pogrejte.

sestavine

  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 110 g masla
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 800 g krušne moke
  • 12 g drobno mlete morske soli
  • 2 7-gramska zavojčka kvasa v prahu
  • 2 žlički mletega kardamoma
  • razžvrkljano jajce
  • 4 žlice sladkornih perlic (ali sladkorja demerara)
  • NADEV:
  • 125 g zmehčanega masla
  • 90 g rjavega sladkorja
  • žlička mletega cimeta
  • 40 g na drobno nasekljanih ameriških orehov
  • SIRUP:
  • 45 g sladkorja v prahu
  • 45 ml vode
  • žlička mletega kardamoma

Priprava

  • Št. porcij: 2
  • 1. V kozici na srednjem ognju segrevajte mleko, maslo in sladkor, dokler se maslo in sladkor ne stopita.
  • 2. V veliki skledi zmešajte moko, sol, kvas in kardamom. Na sredini napravite jamico in vanjo vlijte mokre sestavine. Mešajte z rokami ali kuhalnico, da dobite testo. Prestavite ga na čisto površino in mesite okoli deset minut, da postane gladko in prožno (pomagate si lahko z električnim mešalnikom). Sprva bo testo lepljivo, sčasoma pa se bo povezalo, ne da bi vam bilo treba dodajati moko.
  • 3. Prestavite testo v pomokano skledo in ga pokrijte s krpo. Eno uro ga pustite vzhajati v toplem temnem prostoru.
  • 4. Medtem pripravite nadev. V skledi stepajte maslo, sladkor in cimet, da dobite rahlo kremo.
  • 5. Ko testo naraste, iz njega izbijte zrak. Prestavite ga na rahlo pomokano površino in ga razvaljajte v velik pravokotnik debeline 5 mm. Po njem razmažite nadev in ga potrosite z ameriškimi orehi.
  • 6. Zvijte testo po dolžini, da dobite dolg valj. Prerežite ga na dvoje in kosa razvaljajte v dolga pravokotnika, široka okoli 10 cm.
  • 7. Z ostrim nožem zarežite vsak pravokotnik na tri dolge trakove (na vrhu pustite okoli 2 cm testa, da se trakovi držijo skupaj). Spletite trakove v kito in stisnite skupaj konce trakov.
  • 8. Prestavite štruci v dva pekača po 900 g. Pokriti ju pustite na toplem 45 minut do eno uro, da znova vzhajata.
  • 9. Segrejte pečico na 190 ˚C ali 170 ˚C z vključenim ventilatorjem.
  • 10. Premažite štruci z razžvrkljanim jajcem in ju posujte s sladkornimi perlicami. Pecite ju 25 minut oziroma dokler se ne napihneta in ne postaneta zlatorjavi.
  • 11. Pripravite sirup, tako da v vodi nad nizkim ognjem stopite sladkor. Nato dodajte kardamom in pustite, da vre, dokler ne dobite lepljivega sirupa.
  • 12. Vzemite štruci iz pečice, premažite ju s sirupom in ju prestavite na rešetko, da se malo ohladita, preden ju narežete in postrežete.

Sorodni recepti

Poglej vse