Kuhanje je odličen način za preživljanje časa z družino, poleg tega pa je lahko še posebej navdušujoče, če pripravite jed po receptu ene in edine Marthe Stewart. Skuhajte si nekaj odličnega in že sam občutek ob kuhanju bo odličen, kaj šele ob pokušanju :)

sestavine

  • TLAČNO KARAMELIZIRAN OVES:
  • 1 1/4 skodelice (200 gramov) ovsenih kosmičev
  • 3 žlice (40 gramov) sladkorja
  • 1/2 palice (4 žlice ali 55 gramov) nesoljenega stopljenega masla
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/8 čajne žličke (1 gram) sode bikarbone
  • 1/2 skodelice (100 gramov) vode
  • KRUH:
  • 1 3/4 skodelice (415 gramov) hladnega polnomastnega mleka
  • 2 1/4 čajne žličke (8 gramov) instantnega suhega kvasa
  • 3 3/4 skodelice in 2 žlici (525 gramov) nebeljene krušne moke
  • 3 žlice (40 gramov) sladkorja
  • 4 čajne žličke pšeničnega glutena
  • 1 1/2 čajne žličke fine morske soli
  • Rastlinsko olje, za skledo
  • Razpršilo z rastlinskim oljem
  • 1 veliko jajce in 1 velik rumenjak, rahlo stepen, za premazovanje
  • Valjani ovseni kosmiči za posip

Priprava

  • 1. Tlačno karameliziran oves: v srednje veliki posodi zmešamo oves, sladkor, maslo, sol, pecilni prašek in vodo. Mešanico razdelimo med dva steklena kozarca za konzerviranje in zapremo s pokrovom.
  • 2. Na dno ekonomlonca postavimo podstavek. Kozarec postavimo na podstavek in ekonomlonec napolnimo s toliko vode, da seže do polovice kozarcev. Zapremo pokrov, ventil nastavimo v zatesnjen položaj. Pri ročnih nastavitvah kuhamo eno uro pri visokem tlaku. Preden odpremo pokrov, pustimo, da ekonomlonec uravnoteži tlak. Odstranimo kozarce in pustimo, da se oves pred uporabo ohladi na sobno temperaturo. Oves lahko hranimo v hladilniku do tri dni. (za približno 2 skodelici.)
  • 3. Kruh: V skledi mešalnika zmešamo mleko in kvas. Pustimo stati, dokler se kvas ne raztopi, 5 minut. Medtem pa v ločeni veliki skledi zmešamo krušno moko, sladkor in pšenični gluten.
  • 4. Mešanico z moko dodamo mešanici z mlekom. Pri nizki hitrosti mešamo v skledi mešalnika z nastavkom za mesenje, da dobimo mokro testo, 2 do 3 minute. Povečamo hitrost na srednjo in mešamo, dokler testo ni gladko in elastično, 6 do 8 minut. Dodamo sol in 1/2 skodelice (90 g) tlačno karameliziranega ovsa. Še naprej mešamo pri srednji hitrosti, da se sestavine dobro premešajo, 2 do 3 minute. Testo premestimo na rahlo naoljeno skledo in nežno pokrijemo s plastično folijo. Pustimo, da na toplem mestu vzhaja 30 minut. Nežno prepognemo testo na pol, ga prekrijemo s plastično folijo in za 30 minut postavimo na toplo mesto, kjer bo fermentiralo. Kazalec nežno porinemo v površino testa: če se rahlo znova napihne, a vseeno opazimo majhno udrtino, je testo fermentirano. Če prehitro skoči nazaj, še ni pripravljeno.
  • 5. Z oljem za kuhanje popršimo 22 x 11 cm velik pekač. Testo premestimo na delovno površino in ga sploščimo v pravokotnik, pri čemer naj bo krajša stranica vzporedno z robom delovne površine. Zgornjo tretjino testa zvijemo proti središču, nato pa spodnjo tretjino proti vrhu. Z dlanmi razvaljamo testo nazaj in naprej, da dobimo 25 x 20 cm veliko palčko. Robove stisnemo, da jih zapremo. Premestimo na pripravljen pekač, šiv obrnemo navzdol. Nežno pokrijemo z rahlo naoljeno plastično folijo. Damo na stran na toplo za 45 minut do 1 ure. Ponovimo test s prstom.
  • 6. Pečico segrejemo na 190 °c, rešetka naj bo na sredini. Vrh štruce premažemo z jajcem. Z ostrim nožem ali pekovskim rezilom hitro zarežemo črto navzdol po dolžini štruce, da se lahko razširi. Po vrhu posujemo ovsene kosmiče. Pečemo 40 do 45 minut (ali 35 do 40 minut v konvekcijski pečici). Štruco previdno zvrnemo na rešetko, nato pa jo znova obrnemo na pravilno stran in damo v pečico (še vedno na rešetki). Pečemo še 5 minut, vratca pečice pa pustimo rahlo odprta, da izpustimo paro. Preden postrežemo, naj se popolnoma ohladi.

Sorodni recepti

Poglej vse