Pita s piščancem, porom in gobami ter pehtranovim testom
Recept je iz: Ainsley Harriott
Aromatični grenko-sladki pehtran se odlično poda k piščancu in klasično pito povzdigne na višjo raven. Ta recept je primeren za veliko družinsko pito, ampak če želite, lahko pripravite tudi posamezne manjše pite.
sestavine
- 200 g gladke moke
- ¼ žličke soli
- 100 g masla, ohlajenega, narezanega na kocke
- 2–3 žlice hladne vode (z malo limonovega soka)
- 1 žlica drobno sesekljanega svežega pehtrana
- jajce, stepeno s kančkom mleka, za premaz
- 4 žlice gladke moke, začinjene s soljo in poprom
- 500 g piščančjih stegen brez kože in kosti, narezanih na velikost grižljajev
- 2 kosa piščančjih prsi brez kože, narezana na velikost grižljajev
- 4 žlice milega oljčnega olja
- 2 pora, oprana in narezana na rezine
- 1 strok česna, zmečkan
- 150 g rjavih ali belih šampinjonov
- 1 žlička sesekljanega svežega pehtrana
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
- lupina ½ limone
- 120 ml suhega belega vina
- 100 ml piščančje juhe
- 120 ml smetane
- sol in sveže mleti črni poper
Priprava
- 1. Pečico segrejte na 200 °C / 180 °C z ventilatorjem / plin 6. V pečico postavite pekač, da se segreje.
- 2. Najprej pripravite testo. V veliki skledi zmešajte moko in sol. Dodajte kocke masla in s prsti vtrite maslo v moko, da dobite zmes, podobno drobtinam. Vmešajte pehtran. Postopoma dodajajte vodo in mešajte s paletnim nožem. Ko se testo začne oblikovati, ga z rokami pregnetite in oblikujte kepo. Zavijte testo v folijo za živila in pustite počivati v hladilniku vsaj 20 minut.
- 3. V veliko skledo dajte moko, v njej povaljajte koščke piščanca, odvečno moko stresite stran. V veliki globoki ponvi na srednjem ognju segrejte 2 žlici olja in dodajte koščke piščanca. Na vsaki strani jih pecite nekaj minut, da se lepo zapečejo. Vzemite jih iz ponve in postavite na stran. Dodajte preostalo olje, vmešajte por, gobe in česen ter pražite na srednjem ognju 2–3 minute, da se sestavine zmehčajo, ne smejo pa porjaveti. Piščanca vrnite v ponev, prilijte vino, zavrite in kuhajte 1–2 minuti. Med kuhanjem s kuhalnico postrgajte vse morebitne okusne koščke z dna ponve.
- 4. Prilijte piščančjo juho in smetano ter kuhajte 5–6 minut, da omaka rahlo reducira in se zgosti, občasno premešajte. Vmešajte pehtran, peteršilj in limonino lupinico ter dobro začinite.
- 5. Ohlajen piščančji nadev z žlico postrgajte v pekač za pito (35 cm x 25 cm). Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljajte tako, da je nekoliko večje od pekača za pito. Testo previdno položite na vrh in z ostrim nožem odrežite odvečne robove. Rob pritisnite navzdol, da zaprete nadev, in zapečatite z vilicami. Na vrhu naredite dve luknjici, da lahko para uhaja, in vrh premažite z razžvrkljanim jajcem. Položite na ogret pekač in pecite 30–35 minut do zlatorjave barve.
- 6. Postrezite z najljubšo zelenjavo.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Michela Chiappa
Saltimbocca alla romana
Recepti Adam Liaw
Sarawaška laksa
Recepti Nico Reynolds
Marinirana piščanec in cvetača
Recepti Nico Reynolds
Piščančji kari na žaru po karibsko
Recepti Michela Chiappa
Preprosta piščančja jetrna pašteta
Recepti Marcus Wareing
Začinjen piščanec z divjimi gobami in česnovim kruhom
Recepti Mary Berry
Piščančji tartiflette
Recepti Lora in Stoyan
Dimljen piščanec s svežim zeljem
Recepti Nico Reynolds
Pečeni piščanec z limono in začimbami
Recepti Donal Skehan
Piščančji sataj z rižem in zelenjavo