Ste pripravljeni na novo kulinarično avanturo? Adam in Poh vam bosta predstavila malezijsko kuhinjo z edinstvenim pristopom, ki sta jo spoznavala skozi njuno kuharsko oddajo »Adam in Poh kuhata po malezijsko v Avstraliji«. Vabljeni, da pripravite pestre malezijske okuse pri vas doma!

sestavine

  • 1 cel piščanec
  • 750 g velikih surovih kozic (v lupini)
  • ¼ skodelice nevtralnega olja
  • 400 ml kokosove kreme
  • 300 g suhih riževih rezancev vermicelli
  • 150 g sojinih kalčkov
  • na tanko narezana kumara kot dodatek (po želji)
  • sambal belachan kot dodatek
  • limete kot dodatek
  • OMLETA:
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • REMPAH ZA SARAWAŠKO LAKSO:
  • 2 cm popraženega belachana
  • 10 šalotk ali 4 rdeče čebule (grobo nasekljane)
  • 12 olupljenih strokov česna
  • 10 cm olupljenega in grobo nasekljanega galangala
  • 6 dolgih svežih rdečih čilijev, narezanih na kose
  • 6 posušenih rdečih čilijev, namočenih v vročo vodo
  • 4 nasekljanih stebelc limonske travice (samo beli deli)
  • 50 g kukuija
  • 1 ½ skodelice nesoljenih praženih arašidov
  • koriander za postrežbo
  • SUHE ZAČIMBE:
  • 50 g semen kumine
  • 100 g koriandrovih semen
  • 6 kosov zvezdastega janeža
  • 8 nageljnovih žbic
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 8 strokov kardamoma

Priprava

  • Število porcij: 4
  • 1. Začnite z juho. Piščanca prelijte z vodo in pustite, da rahlo vre. Odstranite plast, ki se naredi na površini. Po 45 minutah vretja iz vode ostranite piščanca. Narežite meso in ga shranite, kosti pa dajte nazaj v lonec. Oluščite kozice (repe pustite) in njihove lupine dodajte kostem. Pustite, da juha vre eno uro, jo odcedite ter zavrzite lupine in kosti. Juho ponovno dajte na ogenj in pustite, da vre, kozice pa približno 2 minuti poširajte, da se omehčajo in skuhajo.
  • 2. Sledi priprava rempaha. Popražite suhe začimbe ter jih v mlinčku za začimbe zmeljite v fin prah. Sestavine za rempah dajte v mešalnik ali sekljalnik. Sestavine mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi, in po potrebi dodajte vodo. V zmes dodajte popražene začimbe in sestavine mešajte, dokler se ne sprimejo.
  • 3. Na vrsti je priprava omake laksa. V veliki kozici segrejte olje in dodajte približno dve skodelici rempaha. Okrog 15 minut ga pražite, da začne lepo dišati in da se olje loči od zmesi. Dodajte tamarindov sok in približno 1,5 litra juhe. Pustite, da vre 5 minut. Po želji juho odcedite, da se iz nje izločijo vsi delci. V juho dodajte kokosovo kremo in ponovno pustite, da zavre. Pokusite jo in po potrebi začinite.
  • 4. Rezance prelijte z vrelo vodo in jih v njej pustite 10 minut, nato pa jih odcedite. Kalčke pokuhajte in jih odcedite.
  • 5. Na vrsti je priprava omlete. Dobro stepite jajca in jim dodajte ščepec soli. Vlijte jih v naoljeno kozico in jih zapecite. Omleto dajte na desko za rezanje ter jo razvaljajte. Razrežite jo na tanke trakce in jo pristavite k drugim dodatkom za juho.
  • 6. V skledo dajte rezance in jih prelijte z juho laksa. Dodajte piščanca, kozice, kumaro, jajčne trakce in koriander. Postrezite s sambal belachanom in limeto.

Sorodni recepti

Poglej vse