Pita banoffee v lončkih združuje banano in karamel. Večino elementov lahko pripravite do tri dni vnaprej, sladico pa lahko dokončate do štiri ure pred postrežbo.

sestavine

  • SLAŠČIČARSKA KREMA:
  • skodelica sladke smetane
  • skodelica polnomastnega mleka
  • 1 vanilijev strok, prerezan in nastrgan
  • 1/3 skodelice sladkorja
  • 4 veliki rumenjaki
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 3 žlice neslanega masla, narezanega na kocke
  • PIŠKOTNI POSIP:
  • 100 g prepolovljenih polnozrnatih piškotov
  • 4 žlice stopljenega neslanega masla
  • 2 žlici sladkorja
  • ščepec soli
  • KARAMELNI PRELIV:
  • 2 skodelici sladkorja
  • 2/3 skodelice sladke smetane
  • 8 žlic (zavoj) masla
  • žlička morske soli
  • MASKARPONEJEVA KREMA:
  • skodelica ohlajenega maskarponeja
  • 1 1/2 skodelice sladke smetane
  • 1/4 skodelice presejanega sladkorja v prahu
  • 2 banani, narezani na kocke

Priprava

  • Št. porcij: 4
  • Čas priprave: 1 ura in 30 minut
  • Čas peke: 20 minut
  • Predpriprava: slaščičarsko kremo, posip in karamelni preliv lahko pripravite do tri dni vnaprej. Hranite jih v zaprtih posodah v hladilniku. Pito v kozarčkih lahko sestavite do štiri ure vnaprej. Kozarčke pokrijte in jih hranite v hladilniku.
  • Slaščičarska krema:
  • 1. V srednje veliki kozici na srednje velikem ognju zavrite smetano, mleko in vaniljo in mešajte. Medtem v veliki skledi tri minute stepajte sladkor, rumenjake in 1/2 žličke košer soli, da dobite svetlo, rahlo zmes. Primešajte koruzni škrob in nato postopoma še vroče mleko s smetano.
  • 2. Prelijte mešanico v kozico. Segrevajte nad šibkim do zmernim ognjem in nenehno mešajte tri minute. Krema je nared, ko dobi sijaj in nehajo nastajati mehurčki. Odstavite kremo in ji dodajte maslo. Dobro premešajte.
  • 3. Precedite kremo skozi fino cedilo v plitvo posodo. Takoj jo pokrite s plastično folijo, ki naj se dotika površine. Dajte kremo vsaj za dve uri v hladilnik, da se učvrsti.
  • Piškotni posip:
  • 4. Segrejte pečico na 165 °C.
  • 5. V multipraktiku fino zmeljite piškote in jih dajte v veliko posodo.
  • 6. Drobtinam primešajte stopljeno maslo, sladkor in sol. Razporedite posip po pladnju in ga pecite 10–12 minut. Tu in tam premešajte. Ko dobi posip zlato barvo, ga vzemite iz pečice in pustite, da se povsem ohladi.
  • Karamelni preliv:
  • 7. V veliki kozici nad zmernim do velikim ognjem pet minut segrevajte sladkor. Ne mešajte, temveč samo vsake toliko zakrožite s kozico. Ko se sladkor stopi in postane zlatorjav, dodajte smetano in maslo. Nad zmernim ognjem kuhajte pet minut, da se okusi povežejo. Premešajte in solite. Odstavite preliv s štedilnika. Pustite, da se ohladi, in ga spravite v hladilnik.
  • Serviranje:
  • 8. S paličnim mešalnikom z metlico stepajte maskarpone, smetano in sladkor, dokler ne nastanejo mehki vrhovi. Spravite v hladilnik.
  • 9. V kozarčke dajte slaščičarsko kremo, karamelni preliv, narezani banani in posip. Na vrh dajte maskarponejevo kremo in jo posujte s posipom. Do postrežbe hranite v hladilniku. Pred postrežbo po vrhu pokapajte še malo karamelnega preliva.

Sorodni recepti

Poglej vse