Božične pite s suhim sadjem

Okusne pite, pravšnje za božični čas!
sestavine
- 100 g kakovostnega nadeva iz mletega suhega sadja (mincemeat)
- 25 g nasekljanih suhih brusnic ali borovnic
- lupina dveh klementin
- malo šerija ali brendija
- 250 g kakovostnega listnatega testa
- 1 zavitek vlečenega testa
- 50 g stopljenega masla
- 1 stepeno jajce iz proste ali ekološke reje
- 50 g mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posipanje
Priprava
- 1. Božič ne bi bil božič brez pite s suhim sadjem, kajne? Odločil sem se malo predelati klasično pito s suhim sadjem, zato v tem receptu uporabljam kombinacijo listnatega in vlečenega testa. Oboje lahko že pripravljeno kupimo v trgovini, kar je zelo praktično.
- 2. Pečico segrejemo na to 200 °C/plin 6. Nadev iz mletega suhega sadja (mincemeat) damo v skledo in vmešamo suho jagodičje, lupino klementin in šeri oziroma brendi.
- 3. Čisto delovno površino pomokamo in listnato testo razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 20 x 40 cm in debeline približno 3 mm. Nadev iz mletega suhega sadja (mincemeat) na tanko razmažemo po testu, ob robovih pa pustimo približno 1 cm prostora. Testo tesno zvijemo po dolžini v rulado, jo položimo na pomokan pladenj in postavimo v hladilnik, da se strdi.
- 4. Vzamemo dva pekača za mafine (vsak za 12 mafinov) in ju namažemo s stopljenim maslom. Na pekač položimo en sloj vlečenega testa (glede na velikost listov bo morda potreben več kot en list) in testo nežno potisnemo v vsako vdolbino. Premažemo ga z maslom, prekrijemo z drugim slojem vlečenega testa in ponovno premažemo z maslom.
- 5. Rulado iz listnatega testa vzamemo iz hladilnika in jo z ostrim nožem narežemo na 24 rezin. Vsako rezino s ploščato stranjo navzdol položimo v jamico iz vlečenega testa. Premažemo jo z jajcem in potresemo z mandljevimi lističi. Nato pekača postavimo v pečico za približno 25 minut, dokler ne dobimo zlatorjave barve.
- 6. Pustimo, da se ohladi, nato pite vzamemo iz pekačev. Pred postrežbo jih posujemo s sladkorjem v prahu.
- 7. PS: Pečene in ohlajene pite s suhim sadjem lahko zamrznemo skupaj s pekačem (vse skupaj preprosto zavijemo v plastično folijo) ali v plastični posodi. Ko jih vzamemo iz zamrzovalnika, jih le pogrejemo v pečici.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Michela Chiappa
Popečene breskve s pomarančnim sirupom
Recepti Nadiya Hussain
Rulada z eklerji
Recepti Curtis Stone
Pita banoffee v kozarčkih
Recepti Curtis Stone
Češnjeva pita z drobljencem
Recepti Nico Reynolds
Pečene breskve s kremo iz medu, timijana in maskarponeja
Recepti Curtis Stone
Kokosova panna cotta ter sorbet s pasijonko in mezcalom
Recepti Michela Chiappa
Krema iz rikote
Recepti Marcus Wareing
Sadni krokant
Recepti Nico Reynolds
Čokoladni rjavčki s pečenimi jagodami
Recepti Rudolph van Veen
Čokoladni tartufi z bloody mary