Božične pite s suhim sadjem

Božične pite s suhim sadjem

Opis

Božič ne bi bil božič brez pite s suhim sadjem, kajne? Odločil sem se malo predelati klasično pito s suhim sadjem, zato v tem receptu uporabljam kombinacijo listnatega in vlečenega testa. Oboje lahko že pripravljeno kupimo v trgovini, kar je zelo praktično.

Pečico segrejemo na to 200 °C/plin 6. Nadev iz mletega suhega sadja (mincemeat) damo v skledo in vmešamo suho jagodičje, lupino klementin in šeri oziroma brendi.

Čisto delovno površino pomokamo in listnato testo razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 20 x 40 cm in debeline približno 3 mm. Nadev iz mletega suhega sadja (mincemeat) na tanko razmažemo po testu, ob robovih pa pustimo približno 1 cm prostora. Testo tesno zvijemo po dolžini v rulado, jo položimo na pomokan pladenj in postavimo v hladilnik, da se strdi.

Vzamemo dva pekača za mafine (vsak za 12 mafinov) in ju namažemo s stopljenim maslom. Na pekač položimo en sloj vlečenega testa (glede na velikost listov bo morda potreben več kot en list) in testo nežno potisnemo v vsako vdolbino. Premažemo ga z maslom, prekrijemo z drugim slojem vlečenega testa in ponovno premažemo z maslom.

Rulado iz listnatega testa vzamemo iz hladilnika in jo z ostrim nožem narežemo na 24 rezin. Vsako rezino s ploščato stranjo navzdol položimo v jamico iz vlečenega testa. Premažemo jo z jajcem in potresemo z mandljevimi lističi. Nato pekača postavimo v pečico za približno 25 minut, dokler ne dobimo zlatorjave barve.

Pustimo, da se ohladi, nato pite vzamemo iz pekačev. Pred postrežbo jih posujemo s sladkorjem v prahu.

PS: Pečene in ohlajene pite s suhim sadjem lahko zamrznemo skupaj s pekačem (vse skupaj preprosto zavijemo v plastično folijo) ali v plastični posodi. Ko jih vzamemo iz zamrzovalnika, jih le pogrejemo v pečici. 

sestavine

Sestavine

  • 100 g kakovostnega nadeva iz mletega suhega sadja (mincemeat)
  • 25 g nasekljanih suhih brusnic ali borovnic
  • lupina dveh klementin
  • malo šerija ali brendija
  • 250 g kakovostnega listnatega testa
  • 1 zavitek vlečenega testa
  • 50 g stopljenega masla
  • 1 stepeno jajce iz proste ali ekološke reje
  • 50 g mandljevih lističev
  • sladkor v prahu za posipanje

Sorodni recepti