Parfait je iz smetane za stepanje boljše kakovosti, ne vsebuje pa želatine, zato ga je treba čez noč pustiti v zamrzovalniku. Potresen je s slanimi arašidi, oblitimi s karamelom.

sestavine

  • PARFAIT Z BELO ČOKOLADO IN ARAŠIDI:
  • 450 ml smetane za stepanje z večjim deležem maščobe
  • 4 jajca na sobni temperaturi
  • 45 g finega kristalnega sladkorja
  • 2 narezana vaniljeva stroka, ki ste jima odstranili sredico
  • 450 g 28-% bele čokolade boljše kakovosti
  • 150 g hrustljavega arašidovega masla
  • 120 ml vode
  • ARAŠIDI S KARAMELIZIRANIM SLADKORJEM:
  • 90 g soljenih praženih arašidov
  • 200 g finega kristalnega sladkorja

Priprava

  • Št. porcij: 12
  • PARFAIT Z BELO ČOKOLADO IN ARAŠIDI:
  • 1. Model za peko kruha, velik 230 x 130 mm, obložite s plastično folijo.
  • 2. V samostoječem mešalniku na majhni hitrosti stepite jajca in vaniljo.
  • 3. V kozici segrevajte sladkano vodo do vretja. Ko sladki sirup začne vreti, mešalnik z jajci in vaniljo nastavite na največjo hitrost. Pustite, da mešalnik deluje še dve minuti.
  • 4. Med stepanjem jajcem dodajte sladkorni sirup. S stepanjem nadaljujte, dokler ne dobite lahke in puhaste zmesi.
  • 5. Smetano delno stepite, ravno toliko, da dobi malce teksture. Nato jo shranite v hladilnik.
  • 6. Čokolado in arašidovo maslo dajte v skodelico, primerno za v mikrovalovno pečico, ter ju postopoma segrevajte, tako da na vsakih 30 sekund povečate temperaturo in malo pomešate, dokler ne dobite gladke, tople, enovite zmesi.
  • 7. Tretjino delno stepene smetane vmešajte v čokolado, nato pa v dobljeno mešanico v dveh korakih nežno vmešajte jajčno mešanico.
  • 8. Na koncu v dobljeno mešanico vmešajte še preostanek smetane.
  • 9. Mešanico razporedite v model za peko, ki ga čez noč pustite v zamrzovalniku.
  • ARAŠIDI S KARAMELIZIRANIM SLADKORJEM:
  • 1. V srednje veliki kozici na srednji temperaturi karamelizirajte sladkor.
  • 2. Ko postane svetle karamelne barve, ga prelijte čez tople arašide in počakajte, da se na sobni temperaturi docela ohladijo.
  • 3. Ko se strdijo, jih na grobo nasekljajte.
  • 4. Shranite jih v neprodušno embalažo, ki jo pustite v zamrzovalniku.
  • POSTREŽBA:
  • 1. Parfait narežite na kose, te pa dajte na servirne krožnike.
  • 2. Potresite ga z arašidi s karameliziranim sladkorjem in že ga lahko postrežete.

Sorodni recepti

Poglej vse