Parfait z belo čokolado in arašidi
Recept je iz: Kirsten Tibballs
Parfait je iz smetane za stepanje boljše kakovosti, ne vsebuje pa želatine, zato ga je treba čez noč pustiti v zamrzovalniku. Potresen je s slanimi arašidi, oblitimi s karamelom.
sestavine
- PARFAIT Z BELO ČOKOLADO IN ARAŠIDI:
- 450 ml smetane za stepanje z večjim deležem maščobe
- 4 jajca na sobni temperaturi
- 45 g finega kristalnega sladkorja
- 2 narezana vaniljeva stroka, ki ste jima odstranili sredico
- 450 g 28-% bele čokolade boljše kakovosti
- 150 g hrustljavega arašidovega masla
- 120 ml vode
- ARAŠIDI S KARAMELIZIRANIM SLADKORJEM:
- 90 g soljenih praženih arašidov
- 200 g finega kristalnega sladkorja
Priprava
- Št. porcij: 12
- PARFAIT Z BELO ČOKOLADO IN ARAŠIDI:
- 1. Model za peko kruha, velik 230 x 130 mm, obložite s plastično folijo.
- 2. V samostoječem mešalniku na majhni hitrosti stepite jajca in vaniljo.
- 3. V kozici segrevajte sladkano vodo do vretja. Ko sladki sirup začne vreti, mešalnik z jajci in vaniljo nastavite na največjo hitrost. Pustite, da mešalnik deluje še dve minuti.
- 4. Med stepanjem jajcem dodajte sladkorni sirup. S stepanjem nadaljujte, dokler ne dobite lahke in puhaste zmesi.
- 5. Smetano delno stepite, ravno toliko, da dobi malce teksture. Nato jo shranite v hladilnik.
- 6. Čokolado in arašidovo maslo dajte v skodelico, primerno za v mikrovalovno pečico, ter ju postopoma segrevajte, tako da na vsakih 30 sekund povečate temperaturo in malo pomešate, dokler ne dobite gladke, tople, enovite zmesi.
- 7. Tretjino delno stepene smetane vmešajte v čokolado, nato pa v dobljeno mešanico v dveh korakih nežno vmešajte jajčno mešanico.
- 8. Na koncu v dobljeno mešanico vmešajte še preostanek smetane.
- 9. Mešanico razporedite v model za peko, ki ga čez noč pustite v zamrzovalniku.
- ARAŠIDI S KARAMELIZIRANIM SLADKORJEM:
- 1. V srednje veliki kozici na srednji temperaturi karamelizirajte sladkor.
- 2. Ko postane svetle karamelne barve, ga prelijte čez tople arašide in počakajte, da se na sobni temperaturi docela ohladijo.
- 3. Ko se strdijo, jih na grobo nasekljajte.
- 4. Shranite jih v neprodušno embalažo, ki jo pustite v zamrzovalniku.
- POSTREŽBA:
- 1. Parfait narežite na kose, te pa dajte na servirne krožnike.
- 2. Potresite ga z arašidi s karameliziranim sladkorjem in že ga lahko postrežete.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Michela Chiappa
Popečene breskve s pomarančnim sirupom
Recepti Nadiya Hussain
Rulada z eklerji
Recepti Božične pite s suhim sadjem
Recepti Curtis Stone
Pita banoffee v kozarčkih
Recepti Curtis Stone
Češnjeva pita z drobljencem
Recepti Nico Reynolds
Pečene breskve s kremo iz medu, timijana in maskarponeja
Recepti Curtis Stone
Kokosova panna cotta ter sorbet s pasijonko in mezcalom
Recepti Michela Chiappa
Krema iz rikote
Recepti Marcus Wareing
Sadni krokant
Recepti Nico Reynolds
Čokoladni rjavčki s pečenimi jagodami