Ta čudovita pita je polna okusa, od počasi pečene govedine do nadeva s stoutom in sirove skorjice.

sestavine

  • OPREMA:
  • jeklena ali litoželezna ponev
  • ekonom lonec
  • pekači za pite za enkratno uporabo
  • čopič za mazanje
  • blender
  • valjar
  • škarje
  • NADEV ZA PITO:
  • 1,5 kg govejih zrezkov
  • olivno olje
  • 400 ml vode
  • 3 stroki česna, zdrobljeni
  • 3 velike čebule, 2 nakockane na 5 mm, 1 narezana na 3 mm
  • 2 velika korenčka, olupljena, razpolovljena in tanko narezana
  • 1 steblo zelene, prepolovljeno in tanko narezano
  • šop zelišč - 2 lista lovora, 2 vejici rožmarina, 10 vejic timijana, 4 stebla peteršilja
  • 750 ml stouta ALI temnega ala
  • 2 žlici worcestrske omake
  • 2 žlici šerija Pedro Ximenez (po želji)
  • 2-3 žlice rdečega vinskega kisa ALI po okusu
  • 150 g neslanega masla, zmehčanega
  • 40 g navadne moke
  • sol in poper
  • SIRNO TESTO:
  • 800 g gladke moke
  • 340 g sira z modro plesnijo ali čedarja
  • 100 g neslanega masla
  • 80 g cophe
  • 250 ml hladne vode
  • 2 jajci, razžvrkljani, za mazanje

Priprava

  • Št. porcij: za 10 pit
  • NADEV ZA PITO:
  • 1. Zagrejte ponev na močnem ognju, da se začne kaditi.
  • 2. Zrezke naoljite in pošteno začinite s soljo in sveže mletim belim ALI črnim poprom. Zrezke dobro popecite – če so malo črni, je idealno za dimljen okus. Prestavite v ekonom lonec in dodajte vodo. Kuhajte 25 minut. Prestavite na pekač ali desko in razcefrajte z vilicami. Juho prihranite.
  • 3. Zmešajte REZINE čebule in pošteno mero olivnega olja in popecite na močnem ognju. Naj se dobro zapeče. Postavite na stran.
  • 4. Za omako zmešajte samo 80 g masla, olivno olje, česen, NAKOCKANO čebulo (ne rezin), korenje, zeleno in šop zelišč v ponvi z debelim dnom ter ščepom soli na srednjem ognju. Pražite in ves čas mešajte, da se zmehča. Vmešajte govedino, juho, worcestrsko omako in šeri Pedro Ximenez, potem pa dodajte rdeč vinski kis po okusu. 50 g masla in moko zmešajte v gladko pasto in jo vmešajte v govedino. Mešajte, da se zgosti, pokusite in po potrebi dodatno začinite. Odstranite zelišča in mešanico prestavite na pekač. Popolnoma ohladite.
  • SIRNO TESTO:
  • 1. Pečico ogrejte na 180 ºC z ventilacijo.
  • 2. Moko, sir, maslo in copho zmešajte v blenderju, da dobite drobtine. Počasi dodajajte hladno vodo med mešanjem, da dobite testeno kroglo. V testu naj bodo še kosi sira in cophe, da je videti kot salama.
  • 3. Prestavite v veliko skledo in stisnite v kroglo. Razdelite na več kosov (običajno naredim eno veliko pito) - eden naj bo malo večji od drugega. Sploščite, zavijte v folijo in dajte za 20 minut v hladilnik.
  • 4. Na pomokanem pultu večji kos testa razvaljajte na debelino 4 mm. Z njim obložite pekač za pito, testo pa naj gleda malo čez rob.
  • 5. Napolnite z ohlajenim nadevom, da nastane rahel kup.
  • 6. Razvaljajte še drugi kos testa na debelino 4 mm. Previdno položite čez nadev in odrežite, kar gleda čez rob.
  • 7. Nežno stisnite robove in jih nagubajte, premažite z razžvrkljanim jajcem, da se bo testo zlato zapeklo. Na sredino naredite luknjo s paličico.
  • 8. Pecite 45 minut, da se pita zlato obarva, a se ne sme zažgati.

Sorodni recepti

Poglej vse