Ubijalski zrezki z ocvrtim krompirčkom
Recept je iz: Donal Skehan
Če želite osvojiti kuhanje, ima Donal Skehan za vas veliko okusnih receptov, za katere ne potrebujete dodatnih sposobnosti, temveč le kuhinjo in nekaj sestavin. Dober tek!
sestavine
- 1 velik bržolni zrezek (debel približno 3,5 cm)
- 2 žlici repičnega olja
- 50 g masla
- 2 zmečkana stroka česna
- 2 vejici rožmarina
- morska sol in sveže mlet črni poper
- ZA KROMPIR:
- 500 g krompirja waxy, narezanega na krhlje
- prgišče grobo nasekljanega peteršilja
- prgišče grobo nasekljanega pehtrana
- morska sol
- ZA AIOLI:
- 2 velika rumenjaka jajc kokoši proste reje
- 1 žlička dijonske gorčice
- 1 velik strok česna (drobno nastrgan)
- ščepec soli
- 75 ml ekstra deviškega olivnega olja
Priprava
- 1. Zrezek vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred začetkom priprave. Ko ga vzamemo ven, ga na obeh straneh dobro začinimo s soljo in poprom. Za tem ga položimo na rešetke, te pa na pekač.
- 2. Pečico ogrejemo na 140 stopinj Celzija. Zrezek pečemo 25–35 minut, dokler ni srednje zapečen in doseže temperaturo 500 stopinj Celzija.
- 3. Med pečenjem pripravimo krompir, ki ga damo v posodo s težkim dnom in ga popolnoma prelijemo z oljem. Posodo postavimo na velik ogenj, dokler olje ne začne vreti. Takrat ogenj zmanjšamo in pustimo še 15 minut. Občasno premešamo, da se krompir ne prilepi ob dno. Počakamo še 5 minut, dokler ne postane zlatorjav.
- 4. Krompir iz olja odstranimo z žlico z režami. Položimo ga na papir za peko, obložen s papirnatimi brisačkami. Začnimo ga s soljo in zelišči ter ga damo v nekoliko toplo pečico, da se ne ohladi.
- 5. Za aioli v skledi zmešamo rumenjaka, česen, dijonsko gorčico in ščepec soli.
- 6. V jajčno mešanico dodamo repično in olivno olje (nekaj kapljic naenkrat) in premešamo. Olja ne smemo dodajati prehitro, saj se mora vmešati res dobro. Ko se, v zmes vmešamo še sok limone in dobro začinimo (po okusu). Mešanico prelijemo v dve servirni skledici, ki ju postavimo na krožnika. Ostanke lahko damo v kozarec, tega pa v hladilnik. Zdržali bodo do dva dni.
- 7. Ko se zrezek speče, ga vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo pri miru. Za tem v posodi z težkim dnom na velikem ognju segrejemo olje, v katerega položimo zrezek. Cvremo ga kakšno minuto, dokler ne lepo porjavi. Za tem ga obrnemo ter dodamo še maslo, česen in rožmarin.
- 8. Zrezek še kakšno minuto polivamo z maščobo v posodi.
- 9. Zrezek vzamemo iz posode, potem pa ga razrežemo ter postrežemo s krompirjem in aiolijem.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Adam Liaw
Rendang terlagi-lagi
Recepti Ainsley Harriott
Pita z mleto govedino, krompirjem in čebulo
Recepti Nico Reynolds
Mesni takosi na žaru s praženo pekočo omako ter pooglenelo salso iz koruze in sirom feta
Recepti Jamie Oliver
Chili con carne v mikrovalovni pečici
Recepti Evert te Pas
Holandska zloženka
Recepti Nico Reynolds
Popoln zrezek s solato iz komarčka ter koruzo z maslom in parmezanom
Recepti Curtis Stone
Steak au poivre z brandyjevo omako
Recepti Lora in Stoyan
Počasi kuhane goveje ličnice z zmečkanim krompirjem
Recepti Curtis Stone
Goveja rebra, dušena v vinu, in korenčkov pire
Recepti Mark Moriarty
Goveji burgerji, poprova majonezna omaka, česnov kruh