Če želite osvojiti kuhanje, ima Donal Skehan za vas veliko okusnih receptov, za katere ne potrebujete dodatnih sposobnosti, temveč le kuhinjo in nekaj sestavin. Dober tek!

sestavine

  • 1 velik bržolni zrezek (debel približno 3,5 cm)
  • 2 žlici repičnega olja
  • 50 g masla
  • 2 zmečkana stroka česna
  • 2 vejici rožmarina
  • morska sol in sveže mlet črni poper
  • ZA KROMPIR:
  • 500 g krompirja waxy, narezanega na krhlje
  • prgišče grobo nasekljanega peteršilja
  • prgišče grobo nasekljanega pehtrana
  • morska sol
  • ZA AIOLI:
  • 2 velika rumenjaka jajc kokoši proste reje
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 1 velik strok česna (drobno nastrgan)
  • ščepec soli
  • 75 ml ekstra deviškega olivnega olja

Priprava

  • 1. Zrezek vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred začetkom priprave. Ko ga vzamemo ven, ga na obeh straneh dobro začinimo s soljo in poprom. Za tem ga položimo na rešetke, te pa na pekač.
  • 2. Pečico ogrejemo na 140 stopinj Celzija. Zrezek pečemo 25–35 minut, dokler ni srednje zapečen in doseže temperaturo 500 stopinj Celzija.
  • 3. Med pečenjem pripravimo krompir, ki ga damo v posodo s težkim dnom in ga popolnoma prelijemo z oljem. Posodo postavimo na velik ogenj, dokler olje ne začne vreti. Takrat ogenj zmanjšamo in pustimo še 15 minut. Občasno premešamo, da se krompir ne prilepi ob dno. Počakamo še 5 minut, dokler ne postane zlatorjav.
  • 4. Krompir iz olja odstranimo z žlico z režami. Položimo ga na papir za peko, obložen s papirnatimi brisačkami. Začnimo ga s soljo in zelišči ter ga damo v nekoliko toplo pečico, da se ne ohladi.
  • 5. Za aioli v skledi zmešamo rumenjaka, česen, dijonsko gorčico in ščepec soli.
  • 6. V jajčno mešanico dodamo repično in olivno olje (nekaj kapljic naenkrat) in premešamo. Olja ne smemo dodajati prehitro, saj se mora vmešati res dobro. Ko se, v zmes vmešamo še sok limone in dobro začinimo (po okusu). Mešanico prelijemo v dve servirni skledici, ki ju postavimo na krožnika. Ostanke lahko damo v kozarec, tega pa v hladilnik. Zdržali bodo do dva dni.
  • 7. Ko se zrezek speče, ga vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo pri miru. Za tem v posodi z težkim dnom na velikem ognju segrejemo olje, v katerega položimo zrezek. Cvremo ga kakšno minuto, dokler ne lepo porjavi. Za tem ga obrnemo ter dodamo še maslo, česen in rožmarin.
  • 8. Zrezek še kakšno minuto polivamo z maščobo v posodi.
  • 9. Zrezek vzamemo iz posode, potem pa ga razrežemo ter postrežemo s krompirjem in aiolijem.

Sorodni recepti

Poglej vse