Opis

Čokoladna torta s čokoladno kremo in okraski

Priprava

Čokoladna torta

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. V večji skledi zmešamo moko, sladkor, kakav, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. V skledo za miksanje (z lopatico) damo kokosovo olje, obe jajci, pinjenec in vaniljo ter vse skupaj miksamo eno minuto. Dodamo še suhe sestavine in dobro premešamo. V zmes vlijemo vročo vodo in spet dobro premešamo. Dva pekača (20–22 cm) namastimo in zmes enakomerno razporedimo v oba. Pečemo 22 do 25 minut. Če v sredino biskvita zapičimo zobotrebec in ven potegnemo čistega, je biskvit gotov.

Krema chantilly z mlečno čokolado

V kozici zavremo smetano (A) in vaniljevo pasto ter vrelo mešanico polijemo po mleku in čokoladi. Dobro premešamo, da se čokolada popolnoma stopi. Mešanici dodamo hladno smetano (B) in spet dobro premešamo. Zmes odcedimo v skledo in jo pokrijemo s plastično folijo, ki se mora dotikati površine. Mešanica naj čez noč počiva. Za tem jo zmiksamo, dokler gostota ni primerna za brizganje.

Okraski za rojstnodnevno torto

Besedi VSE NAJBOLJŠE natisnemo (izberite svojo najljubšo pisavo) na papir A4 in ga pokrijemo s papirjem za peko. Belo čokolado damo v plastično skledo in jo stabiliziramo, če vsebuje kakavovo maslo. To naredimo tako, da jo v plastični skledi damo v mikrovalovno pečico za 30 sekund, dokler ne dobimo 50 % tekočine in 50 % koščkov čokolade. Vse skupaj dobro premešamo (brez dodatne toplote), dokler se ne stopi vsa čokolada (čokolado lahko med mešanjem segrevate s sušilnikom za lase). Za tem jo damo v vrečko z drsno zadrgo. Kapljico čokolade nabrizgamo na spodnjo levo stran prve črke v napisu, vanjo pa damo zobotrebec. Z natisnjenimi črkami si pomagamo, da zapolnimo prvo. Tako napišemo besedo VSE. Pri besedi NAJBOLJŠE si ne pomagamo z zobotrebcem. Temno čokolado damo v plastično skledo in jo, tako kot prej, stabiliziramo, če vsebuje kakavovo maslo, potem pa jo damo v vrečko z drsno zadrgo. Temno čokolado poškropimo po belih črkah. Preden se temna čokolada popolnoma strdi, jih premaknemo na pladenj in jih pustimo na sobni temperaturi. Črke lahko pripravimo tudi več tednov vnaprej, a jih moramo shraniti v zaprto posodo. Preostanek čokolade nabrizgamo na acetat, in sicer v cikcakasti obliki. Ko se strdi, jo diagonalno zvijemo v nekakšno cev in jo damo za 5 minut v hladilnik.

sestavine

Čokoladna torta

  • 400 g večnamenske moke
  • 400 g sladkorja v prahu
  • 90 g nizozemskega kakava
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli
  • 105 g kokosovega olja
  • 2 jajci
  • 230 ml pinjenca
  • 1,5 čajne žličke vaniljeve paste
  • 230 ml vroče vode
  • sprej proti sprijemanju

Krema chantilly z mlečno čokolado

  • 400 g sladke smetane (A)
  • 1 čajna žlička vaniljeve paste
  • 400 g kakovostne mlečne čokolade
  • 400 g sladke hladne smetane (B)

Okraski za rojstnodnevno torto

  • 200 g kakovostne bele čokolade
  • 200 g kakovostne temne čokolade

Sorodni recepti