Čoko-pekan torta v ponvi

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • ZA KOLAČ:
  • 120 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 130 g sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 60 g masla
  • 60 ml olja
  • 120 ml vode
  • 30 ml sirotke
  • 1 jajce
  • ZA ČOKOLADNI PRELIV:
  • 100 g oreščkov pekan ali orehov
  • 120 g masla
  • 60 ml mleka
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 400 g sladkorja v prahu
  • ZA OMAKO:
  • 4 žlice jogurta
  • 2 žlici borovničeve marmelade
  • naribana lupina ene limone

Priprava

  • 1. V litoželezno ponev vlijemo vodo in olje ter mešanico zavremo. Dodamo maslo in rahlo mešamo, dokler se ne stopi.
  • 2. V skledi pomešamo moko s kakavom v prahu, pecilnim praškom in sladkorjem ter premešamo.
  • 3. Ponev odstavimo z ognja in dodamo sirotko. Nato dodamo suhe sestavine in jajce ter previdno mešamo, dokler zmes ne postane gladka. Ponev za 30 minut postavimo v predhodno segreto pečico na 180 stopinj.
  • 4. V drugo ponev damo orehe in jih deset minut pražimo pri 180 stopinjah, lahko istočasno s kolačem.
  • 5. Za čokoladni preliv v loncu stopimo maslo, dodamo kakav v prahu in mleko ter premešamo. Nato postopoma dodajamo sladkor v prahu in mešamo z metlico, dokler ne dobimo gladke zmesi. Na koncu dodamo narezane orehe in premešamo.
  • 6. Čokoladni preliv zlijemo po spečenem in ohlajenem kolaču. Po vrhu ga potresemo z nekaj kosi orehov. Kolač postrežemo v ponvi.
  • 7. Za jogurtovo omako jogurt pomešamo z borovničevo marmelado in naribano limonino lupino. Premešamo. Postrežemo kot dodatek kolaču.

Sorodni recepti

Poglej vse