Čoko-pekan torta v ponvi

Čoko-pekan torta v ponvi

Opis

1. V litoželezno ponev vlijemo vodo in olje ter mešanico zavremo. Dodamo maslo in rahlo mešamo, dokler se ne stopi.

2. V skledi pomešamo moko s kakavom v prahu, pecilnim praškom in sladkorjem ter premešamo.

3. Ponev odstavimo z ognja in dodamo sirotko. Nato dodamo suhe sestavine in jajce ter previdno mešamo, dokler zmes ne postane gladka. Ponev za 30 minut postavimo v predhodno segreto pečico na 180 stopinj.

4. V drugo ponev damo orehe in jih deset minut pražimo pri 180 stopinjah, lahko istočasno s kolačem.

5. Za čokoladni preliv v loncu stopimo maslo, dodamo kakav v prahu in mleko ter premešamo. Nato postopoma dodajamo sladkor v prahu in mešamo z metlico, dokler ne dobimo gladke zmesi. Na koncu dodamo narezane orehe in premešamo.

6. Čokoladni preliv zlijemo po spečenem in ohlajenem kolaču. Po vrhu ga potresemo z nekaj kosi orehov. Kolač postrežemo v ponvi.

7. Za jogurtovo omako jogurt pomešamo z borovničevo marmelado in naribano limonino lupino. Premešamo. Postrežemo kot dodatek kolaču.

sestavine

Za kolač

  • 120 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 130 g sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 60 g masla
  • 60 ml olja
  • 120 ml vode
  • 30 ml sirotke
  • 1 jajce

Za čokoladni preliv

  • 100 g oreščkov pekan ali orehov
  • 120 g masla
  • 60 ml mleka
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 400 g sladkorja v prahu

Za omako

  • 4 žlice jogurta
  • 2 žlici borovničeve marmelade
  • naribana lupina ene limone

Sorodni recepti