Izvrstna čokoladna torta s pralinami
Recept je iz: Mary Berry
Dekadentna, izjemna, impresivna, okusna – tole torto lahko opišemo z vsemi temi pridevniki, saj je pravi čokoladni vrhunec. Priprava ni prav hitra, ampak jo je vredno speči za kakšno posebno priložnost.
sestavine
- ZA BISKVIT:
- maslo
- 250 g temne čokolade (zdrobite jo na koščke)
- 6 jajc (5 jajc ločite na rumenjake in beljake)
- 225 g sladkorja
- 150 g mletih mandljev
- ZA KREMO:
- 180 g temne čokolade (zdrobite jo na koščke)
- 75 g sladkorja
- 1 žlica konjaka
- 3 stepeni jajčni rumenjaki
- 300 ml smetane za stepanje
- ZA DEKORACIJO:
- kakav v prahu za posip
- 200 ml smetane za stepanje
- 4 razpolovljene praline
Priprava
- Št. porcij: 8-10
- 1. Pečico segrejte na 200° C (oziroma 180, če imate ventilacijsko pečico).
- 2. Za biskvit dajte čokolado v vročinsko odporno posodo. V kozici zavrite vodo, vanjo pa položite vročinsko odporno posodo s čokolado, dokler se ne stali. Za tem počakajte, da se malce ohladi.
- 3. V skledo dajte 5 jajčnih beljakov in jih stepite v sneg z električnim mešalnikom.
- 4. V drugo skledo dajte 5 jajčnih rumenjakov, 1 celo jajce in sladkor ter vse skupaj zmiksajte z električnim mešalnikom. Mešanica mora postati gosta in svetla.
- 5. V mešanico iz rumenjakov vmešajte mandlje, staljeno čokolado in 1 žlico stepenih jajčnih beljakov. Ko vse skupaj dobro zmešate, v mešanico počasi in postopoma vmešajte še preostale stepene jajčne beljake (z železno žlico).
- 6. Mešanico razporedite v 2 pekača za torte s premerom 20 cm. Pekača malo potresite, da se bo mešanica lepo poravnala. Pekača položite v pečico in pecite 25–30 minut. Biskvita naj se za tem približno 10 minut hladita, potem pa ju zvrnite na rešetke.
- 7. Zdaj je čas, da pripravite kremo. Koščke čokolade miksajte v mešalniku, dokler se ne popolnoma zmeljejo.
- 8. V kozico dajte sladkor in 6 žlic vode ter jo postavite na majhen ogenj, dokler se sladkor ne stopi. Za tem povečajte ogenj, da sladka voda zavre – vre naj 20 sekund. Tale sladkorni sirup za tem vlijte v mešalnik (medtem ko je prižgan), da se zmeša s čokolado in jo stopi.
- 9. Med miksanjem mešalnik vsake toliko časa izključite in zmesi dodajte tudi njene ostanke na straneh posode, saj so grudice res nepotrebne. V zmes dodajte še konjak in jajčne rumenjake ter vse skupaj zmiksajte. Na koncu jo z žlico prestavite v drugo skledo.
- 10. V drugi skledi stepite smetano z električnim mešalnikom, potem pa jo vmešajte v čokoladno kremo.
- 11. Pekač za torte s premerom 20 cm (ta naj bo globlji kot pekača, v katerima ste spekli biskvit) namastite in obložite s papirjem za peko ter vanj položite prvi biskvit (na dnu naj bo zgornji del biskvita). Biskvit dobro pritisnite ob dno.
- 12. Na biskvit z žlico razporedite čokoladno kremo, na vrh pa položite še drugi biskvit (tokrat naj bo zgornji del biskvita na vrhu). Torto posipajte s kakavom v prahu in jo dajte za 6 ur v hladilnik (kar v pekaču).
- 13. Torto odstranite iz pekača tik pred serviranjem – prestavite jo na pladenj. Stepite smetano in jo dajte v vrečko za brizganje (z nastavkom v obliki rožice) ter na torto nabrizgajte 8 večjih rožic. Na vsako rožico položite še polovico čokoladne praline.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Torta z jabolki, limeto in vetrci
Recepti Rudolph van Veen
Avstrijski šarkelj z banano in kokosom
Recepti Mary Berry
Rdeča žametna torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Portugalske mini pite z marelicami
Recepti Mary Berry
Čokoladna rojstnodnevna torta
Recepti Lora in Stoyan
Mini tortice doboš
Recepti Rudolph van Veen
Čoko-pekan torta v ponvi
Recepti Curtis Stone
Čokoladne tortice brez moke s stepeno smetano in malinami
Recepti Donal Skehan
Irska jabolčna torta s slanim karamelom
Recepti Rudolph van Veen
Torta z ingverjevo kremo