Torta z jabolki, limeto in vetrci

Sočna torta s sadjem pripravljena v 1 uri!
sestavine
- Za testo:
- 200 g moke
- 120 g hladnega masla
- 80 g sladkorja
- 2 jajci
- ščepec soli
- Za limetino kremo:
- 2 rumenjaka
- 2 limeti
- 125 g sladkorja
- žlica koruznega škroba
- 50 g masla
- Za nadev z jabolki:
- 25 g sladkorja
- 4 jabolka "granny smith"
- Za vetrce:
- 6 beljakov
- 250 g sladkorja
Priprava
- Način priprave:
- 1. Sestavine za testo stresemo v skledo in zmešamo z mešalnikom. Ko zmes postane gladka, jo damo na prosojno folijo. Testo sploščimo in pustimo 30 minut v hladilniku.
- 2. Limetino kremo pripravimo kot slaščičarsko kremo. Sok limete izžamemo tako, da jih najprej malo povaljamo po delovni površini. Sok zlijemo v kozico, žlico do dve pa pustimo v skledi. Limetino lupino naribamo v kozico. Dodamo sladkor, žlico sladkorja pa shranimo. Premešamo. V skledi pomešamo sok, ki smo ga shranili, nekaj sladkorja, rumenjaka in koruzni škrob. Mešamo, dokler ne dobimo kašaste zmesi - pomembno je, da ni grudic. V kašasto zmes dodamo toplo zmes, nato vso mešanico vrnemo v kozico in pristavimo na ogenj. Mešamo, dokler ne zavre in se začne gostiti. Odstavimo z ognja in dodamo košček masla. Mešamo, dokler se ne stopi. Limetino kremo zlijemo v skledo in pokrijemo s prosojno folijo. Pustimo, da se shladi.
- 3. Jabolka olupimo in narežemo na kocke. V skledi pomešamo jabolka in sladkor.
- 4. Testo razvaljamo in pri tem obilno potresamo z moko pod in nad njim. Z maslom namastimo okrogel, ne preglobok model ali pekač. Testo prestavimo vanj in ga pritisnemo ob stene in dno. Odvečno testo odstranimo. Preluknjamo ga z vilicami.
- 5. Jabolka stresemo na testo in torto pečemo v predhodno segreti pečici 30 minut pri 180 stopinjah.
- 6. Za vetrce stepemo beljak z mešalnikom, sladkor pa dodajamo postopoma. Zmes stepamo, dokler ne postane rahla.
- 7. Ohlajeno torto postavimo na pladenj. Nanesemo limetino kremo in jo zravnamo. Nanjo nanesemo zmes za vetrce. S prsti naredimo vrhove, kot bi delali pričesko.
- 8. Zmes za vetrce zažgemo, kot bi žgali karamelno kremo, ali pa torto damo v segreto pečico na 220 stopinj za 5 minut.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Rudolph van Veen
Avstrijski šarkelj z banano in kokosom
Recepti Mary Berry
Rdeča žametna torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Portugalske mini pite z marelicami
Recepti Mary Berry
Čokoladna rojstnodnevna torta
Recepti Lora in Stoyan
Mini tortice doboš
Recepti Rudolph van Veen
Čoko-pekan torta v ponvi
Recepti Mary Berry
Izvrstna čokoladna torta s pralinami
Recepti Curtis Stone
Čokoladne tortice brez moke s stepeno smetano in malinami
Recepti Donal Skehan
Irska jabolčna torta s slanim karamelom
Recepti Rudolph van Veen
Torta z ingverjevo kremo