Torta z jabolki, limeto in vetrci

Sočna torta s sadjem pripravljena v 1 uri!

sestavine

  • Za testo:
  • 200 g moke
  • 120 g hladnega masla
  • 80 g sladkorja
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • Za limetino kremo:
  • 2 rumenjaka
  • 2 limeti
  • 125 g sladkorja
  • žlica koruznega škroba
  • 50 g masla
  • Za nadev z jabolki:
  • 25 g sladkorja
  • 4 jabolka "granny smith"
  • Za vetrce:
  • 6 beljakov
  • 250 g sladkorja

Priprava

  • Način priprave:
  • 1. Sestavine za testo stresemo v skledo in zmešamo z mešalnikom. Ko zmes postane gladka, jo damo na prosojno folijo. Testo sploščimo in pustimo 30 minut v hladilniku.
  • 2. Limetino kremo pripravimo kot slaščičarsko kremo. Sok limete izžamemo tako, da jih najprej malo povaljamo po delovni površini. Sok zlijemo v kozico, žlico do dve pa pustimo v skledi. Limetino lupino naribamo v kozico. Dodamo sladkor, žlico sladkorja pa shranimo. Premešamo. V skledi pomešamo sok, ki smo ga shranili, nekaj sladkorja, rumenjaka in koruzni škrob. Mešamo, dokler ne dobimo kašaste zmesi - pomembno je, da ni grudic. V kašasto zmes dodamo toplo zmes, nato vso mešanico vrnemo v kozico in pristavimo na ogenj. Mešamo, dokler ne zavre in se začne gostiti. Odstavimo z ognja in dodamo košček masla. Mešamo, dokler se ne stopi. Limetino kremo zlijemo v skledo in pokrijemo s prosojno folijo. Pustimo, da se shladi.
  • 3. Jabolka olupimo in narežemo na kocke. V skledi pomešamo jabolka in sladkor.
  • 4. Testo razvaljamo in pri tem obilno potresamo z moko pod in nad njim. Z maslom namastimo okrogel, ne preglobok model ali pekač. Testo prestavimo vanj in ga pritisnemo ob stene in dno. Odvečno testo odstranimo. Preluknjamo ga z vilicami.
  • 5. Jabolka stresemo na testo in torto pečemo v predhodno segreti pečici 30 minut pri 180 stopinjah.
  • 6. Za vetrce stepemo beljak z mešalnikom, sladkor pa dodajamo postopoma. Zmes stepamo, dokler ne postane rahla.
  • 7. Ohlajeno torto postavimo na pladenj. Nanesemo limetino kremo in jo zravnamo. Nanjo nanesemo zmes za vetrce. S prsti naredimo vrhove, kot bi delali pričesko.
  • 8. Zmes za vetrce zažgemo, kot bi žgali karamelno kremo, ali pa torto damo v segreto pečico na 220 stopinj za 5 minut.

Sorodni recepti

Poglej vse