Če želite osvojiti kuhanje, ima Donal Skehan za vas veliko okusnih receptov, za katere ne potrebujete dodatnih sposobnosti, temveč le kuhinjo in nekaj sestavin. Dober tek!

sestavine

  • 250 g zmehčanega nesoljenega masla
  • 3 jabolka cox ali granny smith (olupljena in narezana na majhne kocke)
  • 225 g + 3 žlice sladkorja
  • 3 srednje velika jajca kokoši proste reje
  • 250 g samovzhajajoče moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke mletega cimeta
  • ZA DROBLJENEC:
  • 35 g nesoljenega masla
  • 50 g moke
  • 1 vrhane žlice svetlo rjavega sladkorja
  • 30 g nasekljanih lešnikov
  • ZA NADEV/GLAZURO:
  • 2 jabolki cox (olupljeni in drobno narezani)
  • 30 g sladkorja
  • 250 g zmehčanega nesoljenega masla
  • 200 g karamela
  • 150 g sladkorja v prahu

Priprava

  • 1. Pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in namastimo dva pekača, globoka 20 cm, ter ju obložimo s papirjem za peko.
  • 2. V kozici zavremo kocke jabolk, kanček vode in 3 žlice sladkorja. Sestavine kuhamo še 10 minut, dokler se ne popolnoma zmehčajo. Če so jabolka videti suha, dodamo še malo vode. Za tem jih damo na stran.
  • 3. V skledi mešamo zmehčano maslo in sladkor, dokler mešanica ni popolnoma stepena. Dodamo še jajca in mešamo, dokler ne dobimo bogate in gladke zmesi. Vmešamo še moko, pecilni prašek in cimet, nato pa še skuhana jabolka. Če je zmes nekoliko gosta, ji lahko dodamo kanček mleka ali malček jogurta.
  • 4. Mešanico prelijemo v pekača in jo 35–40 minut pečemo na sredini pečice. Za tem jo 10 minut pustimo v pekačih, potem pa jo zvrnemo na rešetke, da se popolnoma ohladi. Temperaturo pečice povišamo na 180 stopinj Celzija.
  • 5. Sledi priprava drobljenca. Iz masla in moke s konicami prstov oblikujemo kroglice v velikosti graha, potem pa vanje vmešamo še sladkor in oreščke. Razporedimo jih po papirju za peko in jih pečemo 10–12 minut, dokler ne pozlatijo. Za tem počakamo, da se ohladijo.
  • 6. Za nadev in glazuro v kozici segrevamo jabolki, sladkor in 40 g masla, občasno premešamo, po 10 minutah se sladkor stopi, jabolki pa se lepo bleščita. Ogenj povečamo in pustimo, da sestavine vrejo še 3–4 minute, dokler se ne karamelizirajo. Za tem pustimo, da se ohladijo.
  • 7. Preostalo maslo zmešamo s karamelom in sladkorjem v prahu. Po potrebi lahko dodamo kanček vroče vode in mešamo, dokler ne dobimo krasne gostote.
  • 8. Spodnji del torte položimo na servirni krožnik in ga premažemo z glazuro. Po vrhu položimo karamelizirana jabolka in potresemo polovico drobljenca. Vse to pokrijemo z drugim delom torte ter preostankom glazure in drobljenca.

Sorodni recepti

Poglej vse