Zmrzlina s figami, kataifom in orehi
Recept je iz: Lora in Stoyan

Zmrzlina je italijanska sladoledna sladica, zato mora biti v zamrzovalniku vsaj 4 ure. V tem receptu imamo tradicionalne balkanske dodatke - kataifi, marmelado iz zelenih fig in orehe, ki sladico spremenijo v pravo mojstrovino.
sestavine
- 4 jajca (sobne temperature)
- 140 g sladkorja
- 300 ml smetane za stepanje
- 100 g figovega džema
- 150 g svežega testa za kataifi
- 50 g masla
- 50 g praženih soljenih orehov
- 1 žlička vaniljeve esence
Priprava
- Št. porcij: 10
- *Poleg časa priprave vštejte še čas hlajenja.
- 1. Narežite kataifi in ga prepražite na maslu do zlatega. Dodajte 40 g sladkorja in pražite, da rahlo karamelizira. Dodajte 100 ml vode in kuhajte, dokler voda ne povre, potem pa odstavite in pustite, da se ohladi.
- 2. Narežite orehe, fige pa narežite na manjše kose.
- 3. Ločite beljake od rumenjakov. Beljake in rumenjake ločeno stepite s 50 g sladkorja. Beljaki morajo biti trdi. Stepite sladko smetano.
- 4. Ohlajen kataifi zmešajte z orehi, figami in rumenjaki. Dodajte stepene beljake, nato še vaniljevo esenco in smetano.
- 5. Obložite model (30 cm) s plastično folijo in ga nadevajte z zmesjo ter pokrijte s folijo. Dajte v zamrzovalnik za 4 ure, da se strdi.
- 6. Vzemite iz zamrzovalnika, odstranite folijo in narežite.
- Nasvet: Lahko posujete z orehi.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Michela Chiappa
Popečene breskve s pomarančnim sirupom
Recepti Nadiya Hussain
Rulada z eklerji
Recepti Božične pite s suhim sadjem
Recepti Curtis Stone
Pita banoffee v kozarčkih
Recepti Curtis Stone
Češnjeva pita z drobljencem
Recepti Nico Reynolds
Pečene breskve s kremo iz medu, timijana in maskarponeja
Recepti Curtis Stone
Kokosova panna cotta ter sorbet s pasijonko in mezcalom
Recepti Michela Chiappa
Krema iz rikote
Recepti Marcus Wareing
Sadni krokant
Recepti Nico Reynolds
Čokoladni rjavčki s pečenimi jagodami