Zmrzlina s figami, kataifom in orehi

Zmrzlina je italijanska sladoledna sladica, zato mora biti v zamrzovalniku vsaj 4 ure. V tem receptu imamo tradicionalne balkanske dodatke - kataifi, marmelado iz zelenih fig in orehe, ki sladico spremenijo v pravo mojstrovino.

sestavine

  • 4 jajca (sobne temperature)
  • 140 g sladkorja
  • 300 ml smetane za stepanje
  • 100 g figovega džema
  • 150 g svežega testa za kataifi
  • 50 g masla
  • 50 g praženih soljenih orehov
  • 1 žlička vaniljeve esence

Priprava

  • Št. porcij: 10
  • *Poleg časa priprave vštejte še čas hlajenja.
  • 1. Narežite kataifi in ga prepražite na maslu do zlatega. Dodajte 40 g sladkorja in pražite, da rahlo karamelizira. Dodajte 100 ml vode in kuhajte, dokler voda ne povre, potem pa odstavite in pustite, da se ohladi.
  • 2. Narežite orehe, fige pa narežite na manjše kose.
  • 3. Ločite beljake od rumenjakov. Beljake in rumenjake ločeno stepite s 50 g sladkorja. Beljaki morajo biti trdi. Stepite sladko smetano.
  • 4. Ohlajen kataifi zmešajte z orehi, figami in rumenjaki. Dodajte stepene beljake, nato še vaniljevo esenco in smetano.
  • 5. Obložite model (30 cm) s plastično folijo in ga nadevajte z zmesjo ter pokrijte s folijo. Dajte v zamrzovalnik za 4 ure, da se strdi.
  • 6. Vzemite iz zamrzovalnika, odstranite folijo in narežite.
  • Nasvet: Lahko posujete z orehi.

Sorodni recepti

Poglej vse