Zamrznjena jagodna torta s španskimi vetrci

Zamrznjena jagodna torta s španskimi vetrci

Opis

1. Španski vetrci: pečico segrejemo na 140 stopinj in prekrijemo dva pekača s papirjem za peko.

2. Beljake damo v veliko čisto skledo, dodamo sol in jih stepemo v sneg. Nato dodajamo sladkor, žlico za žlico, in stepamo. Zmes stepamo, dokler ne dodamo vsega sladkorja in na vrhu snega nastanejo sijoči vrhovi.

3. Z veliko lopatko ali kovinsko žlico vmešamo vaniljin ekstrakt. Z žlico zajamemo beljakovo kremo, jo prekrijemo z drugo žlico in kremo nanesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo kreme, med nanosi pa pustimo malo prostora. Beljakovo kremo damo lahko tudi v dresirno vrečko in na pekač dodamo približno 7-cm vetrce.

4. Španske vetrce pečemo približno 30 minut. Če nimate pečice z ventilatorjem, boste morali peči vetrce dvakrat. Če hočemo preveriti, ali so španski vetrci pečeni, enega nežno dvignemo in pritisnemo na dno, ki mora biti hrustljavo. Če je možno, počakamo, da se povsem ohladijo v ugasnjeni pečici z odprtimi vrati. Pečene vetrce postavimo na mrežo, kjer se bodo še dodatno ohladili.

5. Jagodni nadev: model za torte s premerom 23 cm prekrijemo z dvojnim slojem prozorne folije. V mešalniku zmeljemo jagode, limonin sok in sladkor v prahu. Zmes vlijemo v cedilo nad skledo. Semena, ki ostanejo v cedilu, zavržemo.

6. V skledi stepemo smetano in ji dodamo zdrobljene španske vetrce. Premešamo. Dodamo jagodni nadev ter ga pomešamo s smetano in vetrci.

7. Zmes damo v model premera 23 cm in jo zravnamo z lopatko. Model ovijemo s prozorno folijo. Torto pustimo v zamrzovalniku vsaj osem ur ali rajši celo noč.

8. Zamrznjeno torto vzamemo iz zamrzovalnika, ločimo rob modla in ga počasi odstranimo. Odstranimo tudi prozorno folijo z robov torte, nato pa jo s pomočjo paletnega noža torto prenesemo z modla na servirni krožnik. Torto narežemo na rezine. Postrežemo jih lahko same ali pa jim dodamo sveže jagode.


1. Španski vetrci: pečico segrejemo na 140 stopinj in prekrijemo dva pekača s papirjem za peko.

2. Beljake damo v veliko čisto skledo, dodamo sol in jih stepemo v sneg. Nato dodajamo sladkor, žlico za žlico, in stepamo. Zmes stepamo, dokler ne dodamo vsega sladkorja in na vrhu snega nastanejo sijoči vrhovi.

3. Z veliko lopatko ali kovinsko žlico vmešamo vaniljin ekstrakt. Z žlico zajamemo beljakovo kremo, jo prekrijemo z drugo žlico in kremo nanesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo kreme, med nanosi pa pustimo malo prostora. Beljakovo kremo damo lahko tudi v dresirno vrečko in na pekač dodamo približno 7-cm vetrce.

4. Španske vetrce pečemo približno 30 minut. Če nimate pečice z ventilatorjem, boste morali peči vetrce dvakrat. Če hočemo preveriti, ali so španski vetrci pečeni, enega nežno dvignemo in pritisnemo na dno, ki mora biti hrustljavo. Če je možno, počakamo, da se povsem ohladijo v ugasnjeni pečici z odprtimi vrati. Pečene vetrce postavimo na mrežo, kjer se bodo še dodatno ohladili.

5. Jagodni nadev: model za torte s premerom 23 cm prekrijemo z dvojnim slojem prozorne folije. V mešalniku zmeljemo jagode, limonin sok in sladkor v prahu. Zmes vlijemo v cedilo nad skledo. Semena, ki ostanejo v cedilu, zavržemo.

6. V skledi stepemo smetano in ji dodamo zdrobljene španske vetrce. Premešamo. Dodamo jagodni nadev ter ga pomešamo s smetano in vetrci.

7. Zmes damo v model in jo zravnamo z lopatko. Model ovijemo s prozorno folijo. Torto pustimo v zamrzovalniku vsaj osem ur ali rajši celo noč.

8. Zamrznjeno torto vzamemo iz zamrzovalnika, ločimo rob modla in ga počasi odstranimo. Odstranimo tudi prozorno folijo z robov torte, nato pa jo s pomočjo paletnega noža torto prenesemo z modla na servirni krožnik. Torto narežemo na rezine. Postrežemo jih lahko same ali pa jim dodamo sveže jagode.

sestavine

Španski vetrci

  • 4 jajčni beljaki
  • 1 ščepec soli
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vanilijevega ekstrata

Jagodni nadev

  • 200 g jagod
  • 1 limona - sok
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 500 ml sladke smetane

Sorodni recepti