Mehiški škampi s paradižnikovo in guacamole omako

Mehiški škampi s paradižnikovo in guacamole omako

Opis

Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Kose tortilj zložimo na pekač, nato jih pokapamo z oljčnim oljem in solimo. V pečici jih pečemo pet do sedem minut oziroma dokler se ne obarvajo zlato. Vzamemo jih iz pečice in postavimo na stran.

Medtem pomešamo vse sestavine za guacamole omako v skledi in jih solimo ter popramo.

V drugi skledi pomešamo sestavine za paradižnikovo omako in jih solimo ter popramo.

Nato popražimo škampe. Veliko ponev ali vok postavimo na močen ogenj. Ko je ponev vroča, vanjo vlijemo tri žilice oljčnega olja. Če boste popekli olupljene škampe, najprej dodajte čili in česen. Pražite ju 30 do 60 sekund oziroma dokler se česen ne obarva zlato. Nato dodajte škampe in ščepec soli. Na močnem ognju jih pražimo minuto do dve oziroma dokler škampi niso pečeni. Nato jih damo v veliko skledo za postrežbo in jim dodamo nasekljan koriander.

Če ste izbrali neolupljene škampe, jih dajte v ponev po tem, ko vlijete olje. Pražite jih tri do štiri minute oziroma dokler se lupina ne obarva zlato. Nato dodajte česen, čili in ščepec soli. Pražite jih, dokler škampi niso pečeni (pokusite) in se česen ne obarva zlato. Škampe stresite v posodo za postrežbo in jim dodajte koriander.

Gucamole in paradižnikovo omako postavite skupaj s kosi tortilje na sredino mize z vročimi škampi, limetinimi rezinami in skledico kisle smetane. 

sestavine

Sestavine

  • 4 velike pšenične ali koruzne tortilje
  • narezane na osem kosov
  • 3 žlice oljčnega olja in še nekaj za pokapanje
  • morska sol in mleti črni poper
  • 500 g surovih škampov z lupinami ali 400 g dublinskih olupljenih škampov
  • 3 stroki česna
  • 2 sveža čilija

Guacamole omaka

  • 2 avokada
  • 2 žlici nasekljanega koriandra
  • 1 drobno nasekljan strok česna
  • 0.5 nasekljanega čilija
  • 2 žlici limetinega soka
  • 2 žlici oljčnega olja

Paradižnikova omaka

  • 200 g češnjevih paradižnikov (narezanih na polovice ali četrtine
  • odvisno od velikosti)
  • 0.5 rdeče čebule (drobno nasekljane)
  • 0.5 drobno sesekljane kumare
  • 1 limetin sok
  • 2 žlici nasekljanega koriandra

Postrežba

  • 2 žlici nasekljanega koriandra
  • limetine rezine za postrežbo
  • kisla smetana

Sorodni recepti