Bel kvašen kruh

V merici zmešamo toplo vodo, sladkor in kvas. Pustimo jo na toplem pet minut oziroma dokler mešanica ne postane kremasta.

Moko in sol presejemo v veliko skledo ali v skledo mešalnika, ki ima nastavek za testo. Vmešamo maslo (če ga boste uporabili) in na sredini naredimo vdolbinico. (Če uporabljate oljčno olje namesto masla, ga vlijte v zmes s kvasom.) Zmes s kvasom (z dodanim oljčnim oljem, če ga uporabljate) vlijemo v vdolbinico in mešamo, dokler ne dobimo testa. Po potrebi lahko dodamo vodo.

Testo z rokami gnetemo približno 10 minut (v mešalniku 5 minut) oziroma dokler testo ne postane gladko in prožno na dotik. Skledo namastimo z oljčnim oljem in damo testo vanjo. Vrh testa prekrijemo s prozorno folijo in skledo postavimo na toplo za dve uri (za tri ure, če je mrzel dan) oziroma dokler se testo ne podvoji.

Ko testo vzhaja, ga gnetemo še dve do tri minute.

Preden začnemo oblikovati kruh, naj počiva še 10 minut.

Testo prepolovimo in oblikujemo dve štruci. Postavimo ju na pekač in prekrijemo s čisto krpo. Pekač pustimo na toplem 20 do 30 minut, da štruci spet vzhajata. Ko postaneta dvakrat večji, bi morala nastati vdolbinica, če nežno pritisnete testo s prstom.

Ko kruh vzhaja, segrejemo pečico na 220 stopinj.

Vrh štruc potresemo z moko ali pa ga nežno premažemo s stepenim jajcem. Po njima potresemo še makova ali sezamova semena in ju pečemo 40 do 45 minut. Po 15 minutah temperaturo pečice znižamo na 200 stopinj. Ko sta štruci pečeni, bi moralo zveneti, kot da sta votli. Postavimo ju na rešetko, da se ohladita.

sestavine

  • Sestavine425 ml tople vode 10 g sladkorja v prahu 3.5 žlice kvasa 700 g bele moke in še nekaj za pomokanje 2 žlički soli 25 g stopljenega masla ali ekstra deviškega olja 1 stepeno jajce in sezamova ali makova semena (po želji)

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse