Sirova torta s čokolado in lešniki

Sirova torta s čokolado in lešniki

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 170 °C ali ventilatorsko na 150 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 3. Z maslom namastimo obod modla za torto premera 25 cm. Poskrbimo, da je dno modla pravilno vstavljeno, da bomo pečen biskvit zlahka dobili ven.

2.  Piškotna podlaga: piškote damo v multipraktik in jih zmeljemo v grobe drobtine. Piškote lahko damo tudi v plastično vrečko ter jih potolčemo in povaljamo z valjarjem, dokler ne dobimo grobih drobtin.

3. Piškotne drobtine stresemo v veliko skledo in vanje vmešamo sladko smetano ter stopljeno maslo. Mešanico čim bolj enakomerno razporedimo v tortni model in jo potlačimo v piškotno podlago. Damo jo v hladilnik, medtem pa pripravimo nadev.

4. Nadev: maslo in čokolado damo v veliko ognjevarno skledo, ki jo postavimo nad kozico z vrelo vodo. Občasno premešamo, dokler se ne stopita. Nato mešanico masla in čokolade odstavimo s pare ter vanjo z metlico vmešamo kremni sir. Stepamo v gladko kremo nato z metlico vmešamo še kislo smetano.

5. V ločeni skledi z ročnim/električnim mešalnikom, lahko tudi v multipraktiku, dve do tri minute stepamo jajca in sladkor. V jajčno peno vmešamo čokoladno mešanico skupaj z nasekljanimi lešniki.

6. Mešanico enakomerno razporedimo na ohlajeno piškotno osnovo, nato pečemo uro in pol oziroma tako dolgo, da se krema skoraj čisto strdi. Če pekač nežno potresemo, se nadev na sredi malce zamaja, po vrhu pa je malo razpokan.

7.  Sirovo torto pustimo, da se hladi na rešetki okrog eno uro, nato jo še vedno v tortnem modlu damo ohladit v hladilnik za vsaj eno uro, preden jo postrežemo.

8. Z ostrim majhnim nožem zarežemo po obodu, da se torta loči od modla, nato odstranimo obod. Z dolgim ostrim nožem ločimo torto od dna modla in jo damo na pladenj.

sestavine

Piškotna podlaga

  • 375 g piškotov digestive s temno čokolado
  • 3 žlice goste sladke ali običajno smetane
  • 75 g masla
  • stopljenega

Nadev

  • 100 g masla in še nekaj za namastitev
  • 350 g temne čokolade
  • 450 g kremnega sira
  • 100 ml kisle smetane
  • 3 jajca
  • 175 g sladkorja
  • 150 g lešnikov
  • praženih
  • olupljenih in grobo nasekljanih

Sorodni recepti